de Moslimkrant
windt er geen hoofddoekjes om

Help Syrië de Winter door!

Syrische kinderen die rillen van de kou, moeders die hun baby amper kunnen voeden en oude mannen die doodgaan van de honger. Terwijl de hele wereld vraagt om meer hulp voor Syrische vluchtelingen zijn er maar weinig die het daadwerkelijk aandurven om de Syrische grens over te steken en ter plaatse te helpen. Hulpkonvooien naar Damascus zijn er amper, hoewel de nood daar het hoogst is. De Palestijn Amin Abou Rashed is één van de delegatieleden die namens Al-Wafaa Campange, één van de samenwerkende partijen, op het vliegtuig stapt en de goederen zelf zal uitdelen.
,,De meeste humanitaire organisaties durven niet naar de hoofdstad, omdat ze bang zijn van de regering of de oorlog niet in willen. De vluchtelingen binnen Damascus, worden zodoende vergeten,’’zegt de activist, die bekend staat om zijn deelname aan het scheepskonvooi naar Gaza in 2010.

Verplicht samenwerken met Assad

Damascus bereiken en hulpgoederen uitdelen, kan alleen met toestemming van het Syrische regime, vandaar dat samenwerken met president Bashar al-Assad’s regering een vereiste is. Ondanks de kritiek van de Verenigde Naties en andere hulpbiedende organisaties op het beleid van Assad en het gebrek aan hulp, worden konvooien vaak niet toegelaten in gebieden waar de oppositie de overhand heeft. Het is één van de uitdagingen waar Al-Wafaa continue aan werkt.

,,Overleg met verschillende partijen ter plaatse is erg belangrijk. Daarom zitten we vaak om de tafel met het regime, hulporganisaties zoals de UN en het Rode Kruis en hebben we contact met de oppositie,’’ aldus Rashed. Hij benadrukt absoluut geen kant te kiezen in het conflict. ,,De hulp die wij geven is niet alleen voor Palestijnen of voor christenen of moslims, maar voor iedere vluchteling die het moeilijk heeft.’’

Winterlaarzen voor kinderen

De meeste delegatieleden van Help Syrië De Winter Door (HSDWD), zijn inmiddels al in Damascus om de kampen te bezoeken. Mariam Alaoui van HSDWD zorgt er echter voor dat in Nederland alles volgens plan verloopt. De afgelopen weken hebben zij en honderden andere vrijwilligers zich ingezet om zoveel mogelijk goederen te verzamelen en geld op te halen. ,,De reacties waren hartverwarmend. De laatste dagen in de loods konden we onze ogen niet geloven, zoveel spullen stonden er. Zelfs nu komen er nog mensen met 150 winterlaarzen voor kinderen of matrassen langs. En een basisschool heeft 15.000 euro opgehaald. Ongelooflijk,’’ roept ze enthousiast. Het is het allereerste Nederlandse hulpvliegtuig dat direct met 20.000 kilo goederen naar Damascus vliegt. De overgebleven hulpgoederen volgen later, zodra er geld is voor een nieuw vliegtuig. Transparantie vindt de organisatie erg belangrijk, vandaar dat de delegatieleden de spullen persoonlijk uitdelen in Damascus en de financiën openbaar worden gemaakt. Toch zijn niet alle reacties positief.

,,Sommige mensen zijn sceptisch over de doelgroep of over de noodzakelijke samenwerking met de regering. Daar kan ik zo boos om worden,’’ vertelt Alaoui. ,,Nogmaals: de spullen gaan naar de vluchtelingen die het nodig hebben, ook naar diegenen in de oppositiegebieden. We doen er alles aan om hen te bereiken.’’ Rashed hoopt dat andere hulporganisaties de komende maanden ook richting Damascus vertrekken. Constante druk op het regime is volgens hem noodzakelijk om hulp te kunnen blijven geven in de barre wintermaanden.

,,De meesten gaan vanaf de grens met Turkije, richting Aleppo, terwijl de mensen in gebieden zoals Yarmouk, Ghouta en Darya langzaam sterven. Dat moet veranderen,’’ besluit hij.

© de Moslimkrant.nl, alle rechten voorbehouden.