de Moslimkrant
windt er geen hoofddoekjes om

Het grotere verhaal

Behalve dat ik niet drink, ben ik niet thuis bij de elite die de commerciële huldiging opluistert van die ene mevrouw die is opgeklommen tot de top van de upper class. Het ergste is dat de prijs wordt uitgereikt door onze minister Jet Bussemaker. Sinds wanneer is zij in dienst van de commercie, en niet van ons, het Nederlandse volk? Maken we ons druk over de scheiding tussen kerk en staat, maar niet over de scheiding tussen staat en commercie?

Afhankelijk van grotere zaken
Dit is mijn feminisme niet. Hoe langer ik leef, hoe duidelijker het mij wordt dat feminisme altijd een onderdeel uitmaakt van een groter verhaal, het verhaal van gelijkwaardigheid en rechtvaardigheid. Een Palestijnse vrouw zei eens: “Wat bedoel je met gelijke rechten voor vrouwen terwijl onze mannen geen rechten hebben?” Ook in Gaza zetten vrouwen zich in voor een beter leven, verzetten ze zich tegen de heerschappij van mannen, maar ze weten ook dat hun lot afhankelijk is van grotere zaken: van de bezetting, van het feit dat de wereld toekijkt terwijl de rechten van Palestijnen worden geschonden.

Inclusief feminisme
Feminisme is voor mij een inclusief feminisme. Dat er is voor alle vrouwen: een feminisme dat zich niet verdraagt met een oneerlijke verdeling van rijkdom, zich niet verdraagt met racisme en islamofobie, niet met homofobie, niet met de uitbuiting van de vrouwen in Bangladesh die voor ons goedkope kleren in elkaar zetten. Mijn feminisme sluit ook mannen niet uit. Mannen die meedoen aan die ene slogan: eerlijk delen en niet slaan.

Dat we daar eens per jaar een dag bij stilstaan. Best hoor.

© de Moslimkrant.nl, alle rechten voorbehouden.