de Moslimkrant
windt er geen hoofddoekjes om

Het verbieden van ‘jihadwebsites’ is Westerse hypocrisie

Nederland gaat jihadistische websites die oproepen om met geweld een islamitische staat na te streven, bestrijden in Europees verband. Zo hebben acht Europese landen, waaronder Frankrijk, België en Groot-Brittannië, afgesproken. Dat maakte minister Ivo Opstelten van Veiligheid en Justitie afgelopen maandag bekend. Het inmiddels meest fameuze voorbeeld van een Nederlandse jihadwebsite is DeWareReligie, die sympathiseert met terroristische organisaties als ISIS, Al-Noesra en Al-Kaida. De website stak al eerder hun ‘ redactionele, spreekwoordelijke middelvinger ‘ op naar de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid Dick Schoof: “We weten dat je ons niet kunt verbieden, laat staan uitkopen. We weten dat we binnen de grenzen van de wet zitten en we weten dat het OM ons niet gaat vervolgen.” De domeinnaam DeWareReligie.nl linkt inmiddels naar GeenStijl. Credits naar de tot nu toe onbekende hacker. De vraag is hoe lang domein ‘punt net’ het volhoudt. Net zoals het aanmoedigen van geweld in naam van Allah, vind ik daar iets van.

Censuur
Het is immers weer een typisch geval van Westerse superieure hypocrisie. Het doet lichtelijk denken aan de Verenigde Staten die denken hun burgers het principiële recht op privacy te mogen afnemen zonder enkele vorm van verantwoording zodra het woord terrorisme valt. Strenger optreden als overheid tegen jihadisten die naar Syrië of Irak vertrekken? I’m all in . Alhoewel de reële dreiging van terugkerende jihadstrijders nog niet compleet in kaart is gebracht, kunnen we geen risico nemen. Het gebruik van woorden is een ander verhaal. Zoals Dick Schoof toegaf, heeft hij strafrechtelijk gezien niets om de anonieme redactie van DeWareReligie mee te vervolgen. Toch blijft hij bij zijn standpunt dat de website uit de lucht gehaald moet worden. Oftewel censuur: wie niet dezelfde ideologie heeft als de overheid, wordt de mond gesnoerd.

Fractievoorzitter van de Haagse ChristenUnie/SGP, Pieter Grinwis, gisteren in Trouw : “Ze (ISIS-sympatisanten, red.) gebruiken een democratisch recht om hun antidemocratische gedachtegoed en verheerlijking van geweld te verspreiden.” Voor velen lijkt dat reden genoeg om complete websites te verbieden. Vrijheid van meningsuiting is alles of niets en geldt niet enkel voor de visie die aansluit bij die van de overheid. Als er strafrechtelijk gezien stappen ondernomen kunnen worden om haatzaaierij en aanzetting tot geweld in de kiem te smoren, moet daar gebruik van gemaakt worden. Dat geldt ook voor de reacties op de Telegraaf-artikelen aangaande de heer Wilders. Maar als het OM al een jaar onderzoek verricht op een website als DeWareReligie in de hoop dat ze een misstap maken waar ze wél op te pakken zijn en vervolgens een Europees verband samengesteld wordt waarbij die websites uit de lucht worden gehaald, is dat op zijn zachts gezegd dubieus. Voor radicaal-vatbare moslims bevestigt dit besluit weer eens het idee dat zij in een democratie altijd systematisch benadeeld zullen worden.

Hallo AIVD!
Heeft het verbieden van jihadwebsites enig nut? Alhoewel de belangrijke informatie waar de AIVD op zou proosten er niet te vinden zal zijn, geeft het wel inzicht in de radicale jihadbeweging. De redactie van DeWareReligie is goed geïnformeerd en dat maakt de website interessant voor journalisten en onderzoekers. Of het Europese plan uitvoerbaar is, is een andere vraag. Wanneer is iets wel of geen jihadwebsite en hoe gaan ze het machtige bereik van het internet tegenhouden als dezelfde website steeds onder een ander domein verschijnt?

Vrijheid van meningsuiting in de media binnen het grijze gebied van onze wetgeving is mij dierbaarder dan alles overhoop gooien onder het mom van terrorismebestrijding, waarvan niet bewezen is of het daadwerkelijk meer veiligheid schept.

© de Moslimkrant.nl, alle rechten voorbehouden.