de Moslimkrant
windt er geen hoofddoekjes om

Hoe een klein gebaar grootse indruk maakt

Daar lag ik dan, in het ziekenhuis in Indonesië, aan een infuus en aan de antibiotica.

Reden: uitdroging en salmonella bacterie. Ook al bleek het uiteindelijk niet ernstig te zijn, de wetenschap alleen al dat het dodelijk kan zijn, beangstigde me. Tel daarbij op dat mijn familie circa 12.000 kilometer van mij verwijderd is zonder dat ze wisten dat ik in het ziekenhuis lag, dan kun je je wel voorstellen dat er geen lach vanaf kon.

Totdat ik bezoek kreeg van mijn klasgenoten die een boek gaven.: ‘My life, my hijab’. Het is een Indonesisch boek voor moslima’s met tips over hoe je de islam kunt combineren met het dagelijks leven. Waar ik een glimlach van kreeg, was niet zozeer de inhoud van het boek, maar het gebaar van deze drie Nederlandse jongemannen, mijn studiegenoten. Ze noemden het een kleinigheidje, maar voor mij was het een groot gebaar. Dat ze als niet-moslims een dergelijk boek voor mij kochten, naar de mall zijn gereden en advies vroegen over welke van de tientallen Hijabers boeken het meest populair is, getuigt van veel waardering voor mij. Het getuigt vooral van respect en acceptatie voor mij als moslima.

Daar in mijn ziekenhuisbed kreeg ik het zogenoemde Oprah ‘aha-moment’. Het is de bedoeling dat wij als moslims in het dagelijkse leven een voorbeeldige indruk achterlaten voor de mensheid. Die daden in het dagelijkse leven bepalen niet alleen hoe wij onszelf zien en voelen, het bepaalt deels ook hoe anderen ons zien en hoe zij zich over ons voelen. Die daden creëren -met andere woorden- onze beeldvorming.

Beeldvorming draait om drie aspecten: communicatie, gedrag en symboliek. Nu zijn we meesterlijk geworden in onze meningen spuien over van alles en nog wat, maar we onderschatten de kracht van ons (verborgen) gedrag en symbolische daden. Het is niet wat je zegt in de media of tijdens een debat. Het zijn je oprechte gedragingen en symbolische handelingen in het dagelijkse leven die het verschil maken, zoals in relatie tot je buren of in mijn geval, je studiegenoten.

Was het niet onze profeet Mohammed – vrede zij met hem – die zei: “Wees goed voor je buur, ongeacht zijn religie?” Met de wil van Allah is dit de beste daad.

© de Moslimkrant.nl, alle rechten voorbehouden.