de Moslimkrant
windt er geen hoofddoekjes om

Hoe en waar vieren moslims hun kerstrituelen

Dat Kerstmis niet dezelfde gevoelswaarde heeft voor moslims als voor gelovige christenen, moge duidelijk zijn. Maar hoeveel christenen zijn er nou eigenlijk nog in Nederland die met Kerstmis echt de geboorte van Jezus de verlosser herdenken? En zouden met kerst spontaan plaats inruimen in hun intieme gezinstafereeltje voor de ongenode gast? Voor velen is het toch gewoon een luilekkerdag met veel eten en veel ‘gezin’. En voor genoeg moslims is dat niet veel anders. Zo vindt Hoda: “Er is een tijd geweest dat we Eerste Kerstdag aangrepen om met het hele gezin met uitbreiding bijeen te komen. Dan was tenminste iedereen vrij.”

Verplicht nummer
Maar toch, 25 december staat niet in de moslimagenda gebeiteld als ‘familiedag’ en daarom kan het ook makkelijk gebeuren dat ze iets anders doen. Sahila heeft dan ook al een aantal jaren een vriendentraditie: “Op Eerste Kerstdag doe ik meestal niets speciaals. En Tweede Kerstdag doe ik meestal iets met vrienden die op Eerste Kerstdag een verplicht nummer bij hun familie hebben moeten opvoeren.” Hoda brengt haar kerstdagen vaak door met vrienden die geen innige band met hun familie hebben of wier familie ver weg is. Of met andere moslims die Kerst best leuk vinden maar er niet mee groot zijn gebracht.

Kerst is leuk!

Er zijn dus moslims die Kerst gewoon leuk vinden. “Nou,” zegt Ali, “ik associeer Kerst wel met gezelligheid, ook al ben ik moslim. Kerst verbindt. Vanuit mijn werk wordt er elk jaar een kerstdiner georganiseerd en dat is elke keer op toerbeurt bij een andere collega thuis. Op die manier leer je je collega’s wel op een heel andere manier kennen. Ik heb bovendien ook kinderen die naar de basisschool gaan en dan word je vanzelf meegezogen in de kerstvieringsmolen.” Ook Sahila en Hoda vinden de kerstsfeer leuk: “Je kunt er misschien niet helemaal in meegaan, maar het is wel gezellig.”
Is Kerst dan ook voor moslims gloria en hallelujah? “Dat zou ik nu ook weer niet zeggen,” vertelt Hoda. “Ik wilde vroeger zielsgraag een kerstboom, omdat ik dat gewoon heel mooi vond. Mijn ouders waren hiertegen, want een kerstboom was voor Kerstmis en Kerstmis was voor christenen. Als compromis stonden ze me wel toe een plant te versieren, maar dat mocht niet met kerstballen. Stiekem probeerde ik hem toch zo kerstachtig mogelijk te maken.”

Feesten
Het valt Hoda op dat er opvallend veel feesten voor bijvoorbeeld Marokkanen op Kerstmis georganiseerd worden. “Men denkt toch ‘Marokkanen vieren geen Kerst’”. De organisatoren spelen hier in op een behoefte, mensen zijn vrij en willen graag ook een feestgevoel hebben. Wat ook opvalt is dat steeds meer moslims Nederland verlaten voor een korte vakantie naar het moederland. Wie op Facebook kijkt, merkt al gauw dat er veel berichten en foto’s vanuit de moederlanden gepost worden. Het weer is daar wat aangenamer, en er hangt geen kerstsfeer. Ook steeds meer Nederlanders die single zijn kiezen voor een korte vakantie en verruilen zo de kerstsfeer in Nederland voor de zon.

Erken islamitische feestdagen!
Gelukkig zijn er de islamitische feestdagen waaraan moslims hun hart kunnen ophalen. Maar of ze Kerst hiervoor zouden willen opgeven is nog maar de vraag. “Ik zou mijn vrije kerstdagen niet willen inruilen voor vrije islamitische feestdagen. Met Kerst is iedereen vrij, dan wil ik niet werken. Liever neem ik voor islamitische feesten vrije dagen op,” zegt Ali. Hoda heeft nog een beter idee: “Waarom voeren we niet standaard vrije dagen voor zowel Kerst als islamitische feestdagen in? Moslims genoeg! En iedereen zou er blij mee zijn.”

© de Moslimkrant.nl, alle rechten voorbehouden.