de Moslimkrant
windt er geen hoofddoekjes om

Hoofdpijndossier Wilders

Voor de eerste keer in de geschiedenis van het Openbaar Ministerie zijn er meer dan 5000 aangiften gedaan tegen één persoon, te weten: Wilders. Wat kan het Openbaar Ministerie verder doen?

Wilders vervolgen is per definitie zeer riskant. Het maakt de weg voor de cel. Het OM heeft niet de ballen om Wilders achter de tralies te laten belanden. Wilders’ achterban wordt dan alleen nog wilder met meer maatschappelijke onrust als gevolg. Het kabinet zal alles er ook alles aan doen dit te voorkomen. Vergeet de trias politica. Bijzondere gevallen vragen om een bijzondere behandeling.

Wilders vervolgen en dan een taakstraf eisen zal ook niet gebeuren. Wilders is de best beveiligde persoon in Nederland. Racistische leuzen wegpoetsen van de muur van een moskee of een islamitische school zal niemand hem zien doen.

Wilders laten vervolgen en eisen dat hij geen bijeenkomsten mag bezoeken buiten de Tweede Kamer zal ook niet haalbaar zijn.

Wilders vervolgen om hem uiteindelijk een symbolische geldboete laten betalen lijkt het meest haalbaar voor het OM.

Met de Europese verkiezingen voor de deur zal Wilders maar al te graag vervolgd willen worden. Dat kan hem electoraal nog meer zetels opleveren. ‘Zie je wel: ik mag niet zeggen wat ik denk in Nederland en straks ook niet in Europa.’ 

Ondanks alle maatschappelijke onrust en de 5000 aangiften zal het OM Wilders niet durven vervolgen.

Dat Wilders als politicus sprak, zal geen hout snijden. Evenmin dat zijn uitspraken immers buiten de Tweede Kamer werd gedaan, en dat die uitspraken weliswaar beledigend en kwetsend zijn. Hoe dan ook, het OM moet en zal met een ijzersterk verhaal komen, wil zij geloofwaardig blijven en de meer dan 5000 personen overtuigen dat zij altijd op de rechtstaat kunnen rekenen en niet dat zij tweederangsburgers zijn in eigen land!

Tweespalt binnen het OM
Wilders heeft binnen het OM voor tweespalt gezorgd. Een groep binnen het OM wil niks weten van een vervolging en schaart alles wat Wilders zegt – hoe kwetsend en beledigend ook – onder de vrijheid van meningsuiting.

Een andere groep vind dat Wilders met zijn uitspraken de samenleving ontwricht en wil wel tot vervolging overgaan, zij het niet zo ver dat Wilders achter de tralies belandt. De uitgerekte grens is dat gekwetste groepen het gevoel hebben dat het OM voor alle burgers is.

De minister
Minister van Justitie Ivo Opstelten heeft het er zelf zwaar mee. Eerst krijgt hij de wind van voren tijdens de persconferentie van Wilders die was belegd door Wilders zelf op de zaterdag nadat hij zijn uitspraken deed in Den Haag op verkiezingsavond.

Opstelten heeft genoeg hoofdpijndossiers, zoals de zaak Demnink die voor politiek dynamiet kan zorgen en zelfs tot het aftreden van de minister. Verder is er een deal die de voormalige officier van Justitie Fred Teeven sloot met drugscrimineel Cees H. De vraag die nu al de ronde doet, is niet óf maar wanneer Ivo Opstelten gaat aftreden.

Het kan zomaar een hete zomer worden!

© de Moslimkrant.nl, alle rechten voorbehouden.