de Moslimkrant
windt er geen hoofddoekjes om

Iedere Nederlander kent wel een extremist

Jihadisten. Ik kan het woord niet meer horen of lezen. Meestal vergezeld van termen als ‘barbaars’ en ‘dreiging van terugkerenden’ hebben ze permanent intrek genomen op de voorpagina’s van de dagbladen. Maar ja, de redactie vraagt en ik draai: er is blijkbaar dringende behoefte aan nog een jihadistenartikel.

Om met wat cijfers te beginnen: van 140 jihadisten is nu bekend dat ze vanuit Nederland zijn afgereisd naar het kalifaat. Het werkelijke aantal ligt waarschijnlijk hoger. Welnu, dat gaat behoorlijk in de richting van het aantal mensen dat is omgekomen in de MH17. Bijna iedereen in Nederland kende wel direct of via via iemand die aan boord was, bleek toen. Bij de jihadisten zou het zomaar kunnen dat ongeveer tweederde van het land iemand kent die in Syrië of Irak aan het vechten is of was. Maar natuurlijk niet. De MH17-slachtoffers, gevarieerd qua afkomst, hoe tragisch ook, waren grotendeels doorsnee burgers.

De jihadisten zijn moslims uit een zeer specifiek milieu: radicalen die toch al aan de rand van de samenleving rondwaarden, niet waar?  Niet dus, wordt beweerd in ‘De Transformatie van het jihadisme in Nederland’, een wat onbeholpen publicatie van het AIVD uit juni. “De personen binnen de jihadistische beweging variëren in leeftijd, etnische afkomst, opleidingsniveau, werk- en thuissituatie,” luidt één van de stellingen van de onverdroten veiligheidsdienst. Onbeholpen, zeg ik, omdat het zich richt op de organisatievorm en de mechaniek bij de opkomst van het jihadisme in Nederland.

Doorgronden waarom sommige mensen radicaliseren? Serieuze poging hiertoe worden niet gedaan. Misschien hebben ze er even naar gekeken, maar ze hebben geen flauw idee. Wat ze wel beweren te weten, is dat opvallend veel Marokkanen het jihadisme wel zien zitten. Dan lijkt me toch dat er meer valt te zeggen over factoren als opleiding, sociale en economische kansen en wellicht ook, houd je vast, discriminatie.

 Terug naar de aantallen. Als de achtergronden van de jihadisten echt zo gevarieerd zijn (we gebruiken het woord van de AIVD voor het gemak) dan moet op een moslimgemeenschap van pakweg een miljoen mensen een aantal van minstens 140 of meer jihadisten, een veel groter aantal mensen raken dan de ruim 190 Nederlandse MH17-slachtoffers op de hele bevolking. Vrijwel iedere moslim zou direct of indirect zo’n fanaat kennen, als we de logica van de MH17-ramp doortrekken. Dat komt pas dichtbij. Hoe gaan we daarmee om?

Er is veel onzin uitgekraamd over diverse burgemeesters en hun oproep tot moslims om zich al dan niet uit te spreken tegen IS. De eerste reactie is: wat heb ik met die lui te maken? Nou ja, wellicht meer dan we zouden hopen, zoals blijkt uit de bovengenoemde cijfers. Onzin natuurlijk. Je kunt niet van een individu eisen dat die zich over dat soort dingen uitspreekt, laat staan dat die een verklaring zou moeten ondertekenen. Hoewel, er valt wel wat voor te zeggen om iedere Nederlander een anti-Wilders-verklaring te laten ondertekenen. Nu de PVV op 23 zetels staat, zijn er dus bijna twee miljoen (potentiële) fanaten. Weliswaar niet van het gewelddadige kaliber als bij IS, maar toch wel bereid een predikant van de haat te volgen. Dat betekent dat iedereen in Nederland wel zo iemand moet kennen. De koude rillingen lopen me over de rug.

© de Moslimkrant.nl, alle rechten voorbehouden.