de Moslimkrant
windt er geen hoofddoekjes om

“Integratie een doorslaand succes”

De integratie van Marokkanen is een doorslaand succes, aldus Rob Jetten, fractievoorzitter D66.

In zijn ingezonden brief in de Volkskrant (15 mei 2019) herinnert hij ons aan de samenwerking op het gebied van migratie die Marokko en Nederland 50 jaar geleden tekenden.

Ondanks decennia van waardeloos integratiebeleid heeft deze groep mensen voortgebracht die hun stempel drukken op het verhaal van Nederland, aldus Jetten. Hij noemt Khadija Arib, Ali B. en Hakim Ziyech.

Rob Jetten noemde op 4 maart in zijn Kerdijklezing dat angst die homo’s voelen voor negatieve reacties en agressie vaak geprojecteerd wordt op mensen met een migratieachtergrond.

Echter, in een eerdere versie van die speech stond “dat homo’s niet hand in hand lopen, soms uit angst voor agressie, vaak van mensen met een migratieachtergrond.” Of die angst op jou geprojecteerd wordt, of dat je aanleiding bent van angst en agressie is een wezenlijk verschil.

Het maakt mij nieuwsgierig naar de vergadertafel van D66 over de koers. “Zeg jongens, wat is ook al weer ons migratiestandpunt? Zijn wij nou vóór of tégen Marokkanen?” Komt de lofzang van Jetten op de Marokkaanse migratie recht uit het hart?

Met de Europese verkiezingen op komst kost het mij moeite om mijn cynisme te onderdrukken. Maar hé, de ramadan is geen tijd van bitterheid, maar van verbinding en dankbaarheid.

Laten we met Rob Jetten de vlag uit hangen voor het moois dat migratie heeft voortgebracht (en voor de liefhebber ook een vlag voor Ajax die dankzij hun rood/groene sterspeler de prijzenkast kan aanvullen).

© de Moslimkrant.nl, alle rechten voorbehouden.