de Moslimkrant
windt er geen hoofddoekjes om

Internationale Vrouwtjesdag

Met een grote groep andere Rotterdamse vrouwen als wethouders: Edith Hallensleben, Els Kuyper en Marianne van den Anker en vrouwelijke (top)managers en vrouwen in de bijstand-of-niet, brachten we situaties aan het licht die nodig veranderd moesten worden. De situatie van tienermoeders en zwangere meiden zijn voorbeelden die ik me herinner. Van de veertig instellingen waren er twee die ze op een passende manier konden opvangen. Dat is nu veranderd. De aantallen in deze groep zijn ook teruggelopen.

Vriendelijk bedoeld
Een vrouw wordt in de spreektaal regelmatig “vrouwtje” genoemd. Zelfs vrouwen praten over een vrouwtje! Een denigrerend woord. Als ik daar wat van zeg, hoor ik steevast: Dat is vriendelijk bedoeld.
Stel nu eens voor dat we mannen “mannetjes” of “ventjes” gaan noemen. Zomaar, omdat het vriendelijk klinkt. Dat gaat niet lukken en het houdt zeker op bij mensen-met-een-hogere-functie (= meer inkomen).

Huzarenstukjes
Het is een cultuurgebruik waarvan ik vind dat we het wel eens mogen aanpakken. Dan moet iedereen wel eerst gaan beseffen wat er gebeurt, hoe het klinkt en hoe diep dit zit. Zou 8 maart daar iets aan kunnen bijdragen of wordt het nog steeds afgedaan als niet erg belangrijk?

Ik heb niks meer met Internationale Vrouwendag. Hooguit met het Internationale, want vrouwen uit andere landen hebben soms huzarenstukjes geleverd om de veiligheid en waardering van groepen vrouwen in hun landen te verbeteren. Hulde voor hen. Maar hier in Nederland zijn het nog steeds vrouwtjes, al hebben ze tot aan de universiteit gestudeerd.

Elsie ten Veldhuis is gespecialiseerd in opvoeden in twee culturen. Voor meer info opvoedingsadvies.nl
© de Moslimkrant.nl, alle rechten voorbehouden.