de Moslimkrant
windt er geen hoofddoekjes om

Irak, een land in afbrokkeling

In Irak dreigt opnieuw een burgeroorlog uit te breken nu de Islamitische Staat in Irak en de Levant (ISIS) afgelopen maandag Mosul, de derde stad van het land, heeft ingenomen. ISIS is een extremistische soennitische organisatie die zich heeft afgesplitst van Al-Qaeda. In één dag veroverde de ISIS de stad van de Iraakse veiligheidstroepen die massaal de stad zijn ontvlucht, net als 500.000 burgers. Ook Tikrit, de geboorteplaats van Saddam Hoessein, is ingenomen. Eerder vielen andere soennitische steden als Ramadi en Falluja in handen van de ISIS.

De regering onder leiding van de sjiietische Al-Maliki staat machteloos tegen de opmars van de ISIS. Het heeft te weinig gezag onder het leger en geniet weinig vertrouwen en populariteit onder de bevolking, vooral in de soennitische gebieden. Dit viel mij al op toen ik hier vaak kwam als correspondent. De soennieten voelen zich – niet onterecht – achtergesteld. De sjiieten die feitelijk de macht vormen in Irak bekommeren zich nauwelijks om het lot van de soennieten. Zij zijn slechts geïnteresseerd in het olierijke zuiden waar het meeste geld naartoe gaat en de meeste sjiieten wonen. Hoge posities worden vaak door sjiieten bekleed. In de media lees je vooral dat ISIS uit jihadisten bestaat, maar de waarheid is dat ook andere gewapende soennitische strijders, die veel steun onder de burgerbevolking genieten, aan de kant van ISIS meevechten. Gezamenlijk hebben ze één doel: zich loskoppelen van het centrale gezag. Het doel van ISIS is veel groter: een islamitische staat stichten in een door hen veroverde gebied tot aan Syrië en Libanon toe. ISIS is in beide landen actief.

ISIS en andere gewapende soennitische groeperingen hadden niet veel succes gehad als Al-Maliki ook aandacht had voor de arme soennitische gebieden. Nog een fout die Al-Maliki maakte is alle macht naar zich toe te trekken en daardoor de soennieten een deel van de macht ontzegde. De oorzaak van dit conflict ligt bij de Amerikanen. Eerst was er de illegale oorlog tegen Irak en vervolgens de ontmanteling van het oorspronkelijke Iraakse leger dat voor orde en veiligheid had kunnen zorgen.

Toen het land in opstand kwam tegen de Amerikaanse bezetting, waren het vooral de soennieten die daarvoor werden gestraft. Ik zag met eigen ogen hoe Amerikanen soennitische gebieden volledig verwoesten. In plaats van medestanders werden de soennieten tegenstanders van de Amerikanen. Bij vertrek droegen de Amerikanen het land feitelijk aan de sjiieten en de Koerden over, de soennieten met niets achterlatend.

Behalve een burgeroorlog dreigt het land door deze gebeurtenissen uiteen te vallen. De Koerden hebben grotendeels het noorden van Irak in handen, met mogelijk het olierijke Kirkuk. De sjiieten hebben het olierijke zuiden in handen en de soennieten het arme westen. Alles waar het Westen bang voor is geweest, dreigt te gebeuren: het uiteenvallen van het land, met als consequentie nog meer doden onder burgers. Allemaal dankzij Bush en iedereen die de oorlog heeft gesteund!

© de Moslimkrant.nl, alle rechten voorbehouden.