de Moslimkrant
windt er geen hoofddoekjes om

Is de Bitcoin halal of haram?

Cryptogeld of cryptovaluta (Bitcoin) is populair aan het geworden en de prijzen schieten door het dak. Bitcoin is een soort elektronisch geld die vaak gebruikt wordt als alternatief geldsysteem voor de reguliere geldsoorten.

Veel bedrijven en consumenten in het Midden Oosten en vooral de Kaukasus gebied zijn bezig met de vraag: Is Bitcoin als een betaalinstrument binnen het islamitisch bankieren toegestaan of niet?. Dat vertelt Madina Kalimullina, directeur van de economie en financiën afdeling van de islamitische Russische Muftis-raad.

Kalimullina zegt dat op basis van de cryptocurrency-kenmerken, de Bitcoin halal (toelaatbaar) kan zijn. “Sharia-normen dekken dit probleem nog niet, maar in het perspectief van twee of drie jaar kunnen ze worden ontwikkeld,.”

Binnen de Russische islamitische gemeenschap, met name in de Kaukasus gebied, is dit onderwerp erg populair en is voortdurend onderwerp van gesprek in de moskeeën, op straat maar ook tijdens de vergaderingen van islamitische economen.

De afwezigheid van islamitische jurisprudentie over de cryptocurrencies is volgens Kalimullina een van de belangrijkste problemen die aanhangers van de islam in de war brengt. “Een van de belangrijkste argumenten tegen Bitcoin is een hoge mate van risico en onzekerheid, een gebrek aan aanbod van echte activa en staatsgaranties,” zei ze.

Kalimullina voegde eraan toe dat het verboden is om bitcoin-operaties uit te voeren voor moslims als ze toegang hebben tot alle “risico’s en de grote waarschijnlijkheid van risico en onzekerheid.” Islamitisch bankieren vereist bankactiviteiten volgens de religieuze regels van de islam. Onverantwoord risico en hoge onzekerheid zijn volgens de islamitische wet verboden.

Islamitisch bankieren volgens de sharia-wetgeving vereist dat een valuta tastbaar is of dat er bewijzen van bestaan ​​zijn. De islam verbiedt het gebruik van een geld dat gebonden is aan schulden, en verbiedt het in rekening brengen en profiteren van betaalde rente op leningen. Een valuta die halal (toelaatbaar) is, moet deflatoir van aard zijn, wat betekent dat het bestand is tegen inflatie en een stabiele marktprijs heeft.

De Bitcoin uitwisselingen zijn nu in sommige islamitische landen toegestaan. De eerste Bitcoin-beurs van het Midden-Oosten (BitOasis) is geopend voor klanten in de Verenigde Arabische Emiraten, en nu beschikbaar is in Saoedi-Arabië, Koeweit, Qatar, Bahrein en Oman.

De Bitcoin van Maleisië en de Coinbox van Maleisië bieden ook diensten die zijn gekoppeld aan cryptocurrencies. In Verenigde Arabische Emiraten is onlangs begonnen met het uitgeven van een nieuwe Bitcoin in goud.

 

© de Moslimkrant.nl, alle rechten voorbehouden.