de Moslimkrant
windt er geen hoofddoekjes om

IS versus jihad

President Assad van Syrië werd drie jaar geleden door vriend en vijand uitgeroepen tot de grote Satan in het Midden-Oosten en moest desnoods met militaire interventies worden ontzet. Ook Turkije speelde in deze coalitie een grote rol. De toenmalige premier en huidige president Erdogan dacht drie maanden nodig te hebben om Assad voor zijn wandaden internationaal te kunnen berechten.

Het Vrije Syrische Leger (VSL) werd internationaal politiek ondersteund,  voorzien van wapens en werd groter, invloedrijker en machtig. Maar al snel kwam de VSL-leiding onbedoeld in handen van de orthodoxe, conservatieve moslims. De hel brak los in het Midden-Oosten.

Assad was afgeschreven en moest weg. Het offer dat men internationaal wilde brengen was groot. De eis was wel dat de nieuwe oppositie moest worden gerund en bemand door pro-Westerse allianties, niet door de VSL-leiders. De geschiedenis moest zich in dit bloedige deel van de wereld niet nog eens herhalen. Men had immers geleerd van Irak en Egypte. Het proces om Assad weg te krijgen kreeg vertraging. Al snel moest VSL worden omgetoverd tot een nieuw leger met een nieuwe leiding. 

Ik wil niet beweren dat de terreurgroep IS een directe creatie is van grotere machten. Daar heb ik geen bewijzen voor. Maar ik kan nog steeds niet begrijpen hoe zo’n ongelooflijk barbaarse en schrikbarende groep uit het niets en met ongelooflijk veel zware wapens en organisatiegraad, niet alleen Syrië, maar ook grote delen van Irak kunnen veroveren.

Heeft de hele wereld met al haar professionele inlichtingendiensten de hele tijd geslapen? Zag men dit aankomen? Of was de tijd niet rijp om in te grijpen? Alleen al de oorlog in Syrië heeft meer dan 200 duizend mensenlevens gekost, miljoenen mensen ontheemd en de landelijke infrastructuur platgebombardeerd. Assad was een dictator, maar kreeg al snel een nog gewelddadiger concurrent: de tweevoetige monsters, de IS!

Wat IS in korte tijd heeft tentoongesteld is nog nooit eerder waargenomen; mensen die zomaar op straat worden doodgeschoten en onthoofd. Moskeeën en begraafplaatsen van o.a. Profeten worden gebombardeerd, vrouwen en meisjes als slaven verkocht op de markt!

Dit  nieuwe fenomeen was ook een professionele pr-wonder. Hun daden werden live uitgezonden en gepromoot op wereldzenders. Assad mocht niet klagen; hij werd na de komst van IS gepromoot tot een bondgenoot van de internationale gemeenschap en mocht zijn tijd uitzitten.

De opvallend onbekende terroristen achter bivakmutsen zijn overduidelijk professionals in het oorlogvoeren en oefenen een aantrekkingskracht uit op jongeren uit het Westen. Geboren en getogen jonge moslims uit het Westen gingen hun eigen jihad voeren, lees: moorden tegen andere moslims in het Midden Oosten. Ook in andere moslimlanden, zoals uit Turkije, trokken er volgens insiders meer dan 6.000 mensen richting Syrië en Irak om aan de zijde van IS te vechten.

De islam wordt voor de zoveelste keer in diskrediet gebracht en positieve geluiden worden niet gehoord in de opinie en media. Gematigde vormen van islamitische interpretaties zoals die in Egypte en Turkije worden tegelijkertijd onderdrukt, zie de Moslim Broeders en de Gülenbeweging. Deze strijd lijkt vooralsnog verloren voor de moslims die niets anders willen dan vrede voor zichzelf en hun omgeving. Er is maar een verliezer: de moslim die niet in staat is gebleken om radicalisme in zijn geloofsuitingen de kop in te drukken. IS en hun financierders hebben het nu voor het zeggen in het Midden Oosten.

IS voert zijn eigen duistere agenda en geeft gematigde moslims geen ruimte om een ander beeld dan die van hen neer te zetten. IS sorteert mondiaal effect. Wanneer en hoe komen de moslims en de Islam uit deze impasse?

We horen deze vraag te stellen, juist in naam van de Islam.

© de Moslimkrant.nl, alle rechten voorbehouden.