de Moslimkrant
windt er geen hoofddoekjes om

Koranrecitatie uit grafsteen

In Turkije heeft een man een grafsteen laten maken met een bijzondere functie. Uit de grafsteen klinken koranrecitaties zodra je een munt in de letterplaat van het graf werpt.

De letterplaat bevat een ingebouwde doos die op zonenergie werkt.

In de meeste islamitische landen kunnen namelijk veel ouderen geen koran lezen omdat ze analfabeet zijn. Tijdens het bezoek van het graf van hun geliefde, familie of kennissen, vragen ze vaak (tegen een kleine financiële vergoeding) een imam of korangeleerde een paar versen of een hoofdstuk uit de koran voor te lezen voor de dode, om genade.

Ingebouwde zonnepanelen in de letterplaat.

Begraafplaatsen worden bezocht om de overledene te gedenken en de eindbestemming, het paradijs of het hellevuur te overpeinzen. De overledene wordt door de bezoeker begroet met ‘salam’ (vrede), verricht smeekbedes voor de dode en vraagt God om Barmhartigheid en het vergeven van zonden.

Het gedeelte waar bezoekers muntgeld kunnen inwerpen.

De profeet Mohammed zelf bezocht ook de begraafplaatsen om voor de doden smeekbedes te verrichten. Tijdens de smeekbedes dient de bezoeker zijn gezicht niet richting het graf te wenden, maar richting Mekka in Saoedi-Arabië.

© de Moslimkrant.nl, alle rechten voorbehouden.