de Moslimkrant
windt er geen hoofddoekjes om

Lucifer in de Koran

Netflix heeft deze week een vijfde en laatste seizoen aangekondigd van de Amerikaanse komische fantasie-politieserie Lucifer, gespeeld door Tom Ellis. Een serie dus met de Duivel in de hoofdrol.

De serie gaat over de zoon van God die in ongenade viel, en de baas van de hel werd. Maar Lucifer werd het daar zat, en dus kwam hij naar de aarde, om precies te zijn, naar Los Angeles bekend als The City of Angels (de stad van de Engelen) en koos voor de naam Lucifer Morningstar.

Op het moment dat de serie begint, is Lucifer een succesvolle eigenaar van – hoe kan het ook – een nachtclub met de toepasselijk naam LUX en leidt een decadent seksleven waar Christian Grey (Vijftig Tinten Grijs) schamel bij afsteekt.

De Duivel bij de psychiater
Lucifer Morningstar maakt er beslist geen geheim van dat hij de duivel is. Het probleem alleen is dat niemand hem gelooft. Stel je voor: u staat bij ZARA en iemand zegt “hallo in ben de duivel.” Grote kans dat u hem voor gek zult verklaren.

Lucifer raakt op de aarde niet toevalligerwijs betrokken bij een moordzaak met rechercheur Chloe Decker (Lauren German) waardoor hij consultant wordt bij de Los Angeles Police Department (LAPD).

In eerste instantie probeert hij Chloe standaard zijn bed in te krijgen, zoals hij dat met alle vrouwen doet. Echter, Chloe weigert tot grote verbazing van de Duivel, die er helemaal niks van begrijpt.

Reden voor de duivel, om hulp te zoeken bij de psychiater met wie hij eerlijk over zijn gevoelens praat. Ook hier loopt hij tegen hetzelfde probleem. De psychiater gelooft in de eerste instantie niet dat ze met de duivel te maken heeft, zelfs niet als hij haar in natura blijft betalen!

Het grappige is dat de duivel in de serie ook een gsm heeft om bereikbaar te zijn! Als voicemailtekst gebruikt hij: Dit is Lucifer. Je weet wat je moet doen.

Lucifer in de Koran
Wat zegt God in de Koran over Lucifer? En welke rol speelt hij in de islam?

In de Koran zijn Iblies, Satan en Tagooch dezelfde persoonlijkheid, ze wisselen alleen van naam. Maar hij is vooral bekend bij moslims onder de naam Satan/Sajtaan en werd net als Lucifer uit de hemel geknikkerd, omdat hij niet wilde buigen voor Adam door zijn hoogmoed.

Na het zien van alle vier seizoenen had ik vaak een déjà vu met wat in de Koran staat over Satan.

Goed om te vermelden dat Satan niet de zoon is van God, zoals Lucifer dat wel is in de serie. God is in de Koran kristalhelder over dit punt. God heeft geen vrouw, geen vriendin en geen kinderen. Hij is noch verwekt noch verwekt Hij.

Verder is Satan nooit een engel geweest zoals Lucifer dat in de serie is. God in de Koran: “En de djinn, die hebben wij eerder uit het verzengende vuur geschapen.” Terwijl de engelen uit het licht zijn gemaakt.

Het volk van de djinn bestaan uit twee groepen: zij die geloven en zij die niet geloven, net als bij mensen het geval is. Het bewijs hiervoor vinden we in hoofdstuk (Soerat) Al-Jinn (De Demonen): “Zeg, aan mij (Mohammed) is geopenbaard dat er een groep djinn geluisterd heeft en dat zij toen zeiden: ‘Wij hebben een wonderbaarlijke koran gehoord die naar de rechtschapenheid voert. Wij geloven er dus in en voegen niemand aan onze Heer als metgezel toe.”

Later in de hoofdstuk zeggen de djinns: “En sommigen van ons zijn rechtschapen, maar anderen zijn dat niet; wij gaan gescheiden wegen.”

Satan vreest God
Terug naar de belangrijkste déjà vu uit de serie die simultaan loopt met de tekst in de koran. Lucifer wordt boos als hij, door het toedoen van mensen zelf, altijd de schuld krijgt. Lucifer in de serie: “Ik ben voor veel verantwoordelijk maar niet voor jullie ziel, jullie acties” of “Mijn deur staat niet op slot, je kunt altijd weglopen.”

Dit komt overeen met de korantekst in hoofdstuk Ibrahim, Vers 22: “En Satan zei, ik had geen macht over jullie, behalve dat ik jullie heb geroepen, waarop jullie mij gehoorzaamden, verwijt mij daarom niets! Verwijten jullie jezelf maar. Ik kan jullie niet helpen en jullie kunnen mij niet helpen. Waarlijk, ik verwerp het dat jullie mij voorheen als deelgenoot (aan God) toekenden.”

Het bizarre is dat Satan in de Koran net als Lucifer in de Netflixserie zijn grenzen kent. In zijn achterhoofd weet hij dat hij God niet boos moet maken, immers hij kent de straf van God. Reden te meer waarom Lucifer bij de politie als consultant aan de slag gaat, omdat hij het goede en niet het slechte wil doen – buiten het feesten en vertier om -.

Koranhoofdstuk 59 Exodus/Ballingschap (Al-Hashr) Vers 16: “Zoals bijvoorbeeld Satan, wanneer hij tot de mens zegt: “Wees ongelovig.” En als hij (de mens) ongelovig is geworden zegt hij (Satan): “Ik heb met jullie niets te maken, ik vrees God, de Heer van de wereldbewoners.”

Het toppunt van ironie is dat Satan in deze vers zegt dat hij God vreest. En daarom begrijpt Lucifer in de serie niet dat mensen God niet vrezen en onrecht plegen.

Lucifer en de Satan denken ongetwijfeld. Wie is nu hier slecht, wij of de mens?

© de Moslimkrant.nl, alle rechten voorbehouden.