de Moslimkrant
windt er geen hoofddoekjes om

Mad Men en de Saoedi discussie

Mijn favoriete tv- serie is Mad Men. Het is knap hoe de makers vijf seizoenen blijven boeien, met Don Drapper en de rest van de casting . Het laatste seizoen is nu bezig in Amerika. Met een beetje verstand zijn de volgende afleveringen via het net zonder ondertiteling te zien. Het is het waard en anders moet je wachten tot september, zo niet later.

Afgelopen zondagavond, vaste Mad Men-avond, zat ik weer te genieten. Er kwam een quote voorbij en zonder dat ik erom vroeg ook een discussie die nu Nederland bezighoudt: de economische boycot van de Saoedi’s tegen het Nederlandse bedrijfsleven.

Met verbazing en ongeloof lees ik wat de bobo’s ervan vinden. Een selectie: Minister Asscher vindt de boycot een “krankzinnig dreigement”. Trouwens, waar was minister Asscher toen de Nederlandse ambassadeur in Israël op het matje werd geroepen? Omdat PGGM niet meer wilde investeren in Palestijns bezet gebied? Dan minister Dijsselbloem, te gast bij Jeroen Pauw, de kampioen van de onderbuikjournalistiek. Hij zegt: Nederland gaat geen sorry zeggen.

Wanneer hebben de Saoedi’s gevraagd aan de Nederlandse regering om sorry te zeggen?

Is het zo dat het kabinet altijd met een mond spreekt? Zo ja, waar bemoeien Asscher en Dijsselbloem zich dan mee? De enige met verstand was de altijd zeer goed geïnformeerde minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmers in Buitenhof.

Verder dan onzinargumenten heb ik nog niemand gehoord met een redelijk verhaal waarom de Saoedi’s niet tot een economische boycot moeten overgaan. Zaken als: de Saoedi’s hebben geen vrouwenrechten, geen vrijheid van godsdienst en zij moeten zich niet met interne zaken van Nederland gaan bemoeien?

Ik heb nergens gelezen dat de Saoedi’s de Nederlandse economie willen boycotten omdat hier homo’s met elkaar trouwen. Of dat de Nederlandse overheid de sticker-actie niet duidelijk heeft veroordeeld, ondanks dat Wilders de stickers in de enveloppen van het kabinet heeft verstuurd.

De Saoedi’s hebben volkomen het recht om te zeggen: wij willen de Nederlandse bedrijven boycotten op ons grondgebied. Zij hebben het volle recht om niet meer te investeren in bijvoorbeeld de Rotterdamse haven. Daar gaat geen Asscher of een Dijsselbloem over.

Is het verstandig dat de Saoedi’s dat gaan doen? Ik denk en vind van niet. Ik begrijp heel goed de emoties op sociale media en in de moskeeën. Maar met emoties komen wij moslims en niet-moslims niet ver. Het is niet in het belang van de moslims in Nederland, te meer omdat wij juist de werkgevers nodig hebben en andersom.

Waarom moeten juist de moslims tegen de boycot zijn, hoor ik u vragen? Terug naar de quote van Mad Men: business is about relationships.

De brief van de Marokkaanse organisaties tegen een boycot is een briljante zet en vormt tevens een mijlpaal in de integratiegeschiedenis van de Marokkaanse gemeenschap in Nederland. In hun brief staat: Nederland is van ons en niet van Wilders! Misschien een idee voor Asscher. Gebruik het als slogan voor de volgende verkiezingen!

De Marokkaanse organisaties hebben het beter dan Wilders, Asscher, Dijsselbloem en consorten door dat de Nederlandse economische belangen het beste worden gediend door het aangaan en onderhouden van relaties en zeker niet in het zoeken en creëren van confrontaties.

© de Moslimkrant.nl, alle rechten voorbehouden.