de Moslimkrant
windt er geen hoofddoekjes om

Meerderheid coronapatiënten Ziekenhuis Genk is Turks

Meer dan de helft van de opgenomen coronapatiënten in het Ziekenhuis Oost-Limburg (ZOL) in Genk heeft een Turkse achtergrond.

Reden voor de Vlaams minister Zuhal Demir (N-VA) om de Turkse Limburgers te vragen om de noodzakelijke quarantainemaatregelen van de overheid te volgen en vooral thuis te blijven.

Op haar FaceBook pagina schrijft Demir: “De dokters zijn radeloos, ze weten zich geen raad en zijn in shock. Ik kreeg een verpleegster van Turkse origine aan de telefoon, en ook een dokter belde mij. Ze vragen zich af of de quarantainemaatregelen wel worden nageleefd. De moskeeën en cafés zijn gesloten, maar zijn er bijeenkomsten waar we niets van weten?”, vragen de artsen zich af?

Volgens de artsen zijn de patiënten vooral oud-mijnwerkers met een leeftijd tussen de zestig en vijfenzestig jaar.

 

Demir schrijft gaar verder: “Het coronavirus legt vandaag jammer genoeg de eilanden in onze samenleving bloot. Eilanden die elk hun eigen benadering hebben van wat ons allen overkomt. Het sociale leven is er een stuk hechter. Mensen komen voortdurend bij mekaar over de vloer. Onaangekondigde huisbezoeken zijn de normaalste zaak ter wereld. Je hoeft geen expert te zijn om te vrezen dat de Turkse gemeenschap vatbaarder is voor een zeer besmettelijk virus.”

“Alleen merken we ook na de richtlijnen van de overheid onvoldoende mentaliteitsverandering. De Vlaamse media worden onvoldoende bekeken en opgevolgd. Mensen trekken nog steeds met elkaar op of laten hun lot in de handen van hun God. We bereiken ze niet op hun eiland. Het virus wel. Moeiteloos.”

“In het belang van de Turkse gemeenschap en de hele gemeenschap moeten we inzetten op doelgerichte communicatie en écht werken van samenleven. Corona houdt geen rekening met holle retoriek en slogans die kant noch wal raken. Er is werk aan de winkel!”, aldus de Vlaamse minister.

© de Moslimkrant.nl, alle rechten voorbehouden.