de Moslimkrant
windt er geen hoofddoekjes om

Mijn kind wil niet eten!

Het begint al tijdens het ontbijt. Geschreeuw als er gegeten moet worden, want de kinderen willen “iets lekkers”, of net dat andere wat nu niet op de boterham zit. Zuchtend hoor ik ouders over dit onderwerp klagen. Er zijn kinderen die eten als de beste en er zijn erbij daar krijg je geen hap naar binnen zonder strijd. Bij de meeste kinderen gaat het juist om die strijd, zonder dat het kind het echt leuk vindt dat die strijd er is.

Eten is wel belangrijk, dat is waar. Maar niet zo belangrijk dat het iedere dag drie keer moet. Je kind verhongert echt niet zo snel. Dat is een eerste uitgangspunt om aan te denken.
Drinken moét iedere dag, eten niet. Toch zijn veel ouders bang dat het kind er ziek van wordt als het te weinig zou eten; ook dat is waar want gezond blijf je als je met regelmaat voldoende eet, beweegt en slaapt, maar iedereen kan wel een paar dagen met minder toe zonder dat er iets gebeurt.

Hoever kan ik gaan?
Waarom maken we er dan zo’n strijd van? Ieder kind zoekt de hele dag door grenzen.
Bij eten kan dat heel ver gaan, vaak is de aanleiding iets bijzonders. Het kind is ziek geweest, of er is iets spannends gebeurd. Maar het kan ook zijn dat het kind iets heeft gegeten dat het niet lekker vond, of dat er iets naars is gebeurd dat met eten te maken heeft. Dat vertellen en uitleggen kan een kind eigenlijk helemaal niet tot hij ongeveer vijftien jaar is!! Kortom kom er dan maar eens achter als opvoeders, dat is soms niet te doen. Bij het ontbijt is de eerste actie belangrijk (in het Nederlands kennen we de uitdrukking: is de eerste klap een daalder waard…. Doe dat maar niet!). Bedenk dat je het gedrag van een kind apart moet zien van het voedsel dat naar binnen gaat.

Eten doe je samen!
Kind, wil je niet eten dan hoef je ook geen gezelligheid en zeker niet met ons samen. Dus als je kind er een drama van maakt wees wijs! Dan geldt: voor je kind geen tafel dekken, niet boos worden, duidelijk vertellen dat je alleen gezellige mensen aan tafel wilt en dat aan tafel zitten ook betekent: (een beetje) eten. Kinderen vinden het niet leuk om genegeerd te worden, ze willen erbij horen. Soms zal een kind dan vervolgens doen alsof het helemaal niet erg is om niet te eten en niet aan tafel te zitten. En je denkt als ouder: zielig! Niet doen. Als een kind niet wil eten, dan niet, maar verder niet zeuren.

Stel als ouders niet te hoge eisen en geef ook niet te veel toe .Hou het kort en duidelijk; wordt niet boos. Ontbijten is gezond, maar goed voordoen doet goed volgen. Ontbijt je zelf (ook) niet? Tja, dan is het niet zo gek dat je kind niets wil eten.

www.opvoedingsadvies.nl

Elsie ten Veldhuis is gespecialiseerd in opvoeden in twee culturen. Voor meer info opvoedingsadvies.nl
© de Moslimkrant.nl, alle rechten voorbehouden.