de Moslimkrant
windt er geen hoofddoekjes om

Moeder

Wie hoor ik nu?

Mag ik nog wat drinken? Wat eten we vanavond? Dat eten lust ik niet! Kan ik nog even opblijven? Ik wil nog even televisie kijken! Hoezo, nu al naar bed? Wanneer ben je terug? Gaan we de eendjes dan weer voeren? Ik wil graag nog een verhaaltje horen.

Het zouden zomaar wat vragen en uitspraken van mijn zoon van vier jaar kunnen zijn, die ik met liefde positief tegemoet treed. Totdat hij boos is als ik even aan de telefoon zit, terwijl hij wil dat ik boven zijn Ipad voor hem haal. Dat gaat me te ver. Dit kan jij prima zelf. antwoord ik hem. “Maar jij bent toch mijn moeder”, zegt hij dan.

“Wat is volgens jou de definitie van een moeder?”, vraag ik dan.
En met een brede glimlach zegt hij: “Iemand die alles voor je doet”.

Maar veel waarschijnlijker beschreef ik een vrouw op leeftijd die ooit die woorden van haar vierjarig kind hoorde, en 50 jaar later ongeveer dezelfde woorden tegen haar kind uit zal spreken.

Tegen de tijd dat ik 75 ben, is het de gewoonste zaak dat kinderen voor het welzijn van de ouders zorgen, uitgaande van de huidige ontwikkelingen. Maar misschien is het ook pas op mijn 85e dat ik mijn zoon nodig heb, omdat ik zo gezond mogelijk probeer te leven en dus vele extra jaren in goede gezondheid hoop door te brengen, ondanks de technologische ontwikkelingen in de gezondheidszorg die ook zo snel gaan.

© de Moslimkrant.nl, alle rechten voorbehouden.