de Moslimkrant
windt er geen hoofddoekjes om

Mohamed Morsi overleden na rechtszitting

De voormalige president van Egypte, Mohammed Morsi, die in 2013 door het leger werd verdreven, is voor de rechtbank overleden, dat meldt de staatstelevisie.

Morsi viel hij flauw na een rechtszitting waarin hij geconfronteerd werd met spionagegeschillen, vervolgens stierf hij vandaag op een leeftijd van 67 jaar.

Mohamed Morsi was een politicus van de islamistische Moslimbroederschap. Bij de presidentsverkiezingen van 2012 werd hij met bijna 52% van de stemmen verkozen tot president van de Arabische Republiek Egypte en versloeg hij zijn seculiere tegenstander Ahmed Shafik.

Door tegenstanders werd dit gezien als een ‘islamistische staatsgreep’. Op 3 juli 2013 werd Morsi afgezet door het leger . Door de Egyptische justitie wordt hij beschuldigd van het aanzetten tot moord, spionage voor Hamas en Hezbollah en dodelijk geweld.

Morsi werd veroordeeld tot 20 jaar celstraf vanwege de dood van demonstranten in 2012. Op 16 mei 2015 werd hij veroordeeld tot de doodstraf voor het verspreiden van staatsgeheimen en het organiseren van aanvallen op de politie.

 

© de Moslimkrant.nl, alle rechten voorbehouden.