de Moslimkrant

Monitor Discriminatiezaken 2017

Het College voor de Rechten van de Mens kreeg vorig jaar een recordaantal vragen en meldingen over discriminatie binnen. Dat blijkt uit de Monitor Discriminatiezaken 2017.

Een van de oorzaken daarvoor is het meldpunt zwangerschapsdiscriminatie dat vorig jaar mei werd gelanceerd bij het College. Van alle meldingen die zijn binnengekomen gaat 35 procent over zwangerschapsdiscriminatie.

Het College werd vorig jaar 416 keer om een oordeel gevraagd bij een vermoeden van discriminatie, waar het in 2016 nog ging om 463 keer. In totaal is de organisatie 161 keer tot een oordeel gekomen, waar in bijna de helft van de gevallen sprake was van discriminatie.

De Monitor Discriminatiezaken 2017 biedt verdieping bij de behaalde resultaten van het College ten aanzien van twee belangrijke wettelijke taken: voorlichten en oordelen in gelijke behandelingszaken. Het College blijft streven naar het verwezenlijken van mensenrechten in Nederland.

Het melden van discriminatie is essentieel. Iedereen die zich gediscrimineerd voelt, kan het College vragen zijn of haar discriminatieklacht te onderzoeken en hierover een oordeel te geven. Het verzoek moet gaan over werk of het aanbieden van goederen en diensten, zoals onderwijs, wonen, uitgaan, zorg, financiële dienstverlening, vervoer of sociale bescherming.

© de Moslimkrant.nl, alle rechten voorbehouden.