de Moslimkrant

Monopolie radicalisme: IS en Israël

De Nederlandse niet-moslim gemeenschap reageert vol ongeloof op de kennelijke sympathie van veel moslims voor het gedachtegoed van IS. Is de islam, zoals Wilders vindt, toch een primitief en achterlijk geloof? Of lijdt de traditionele Nederlander aan een blinde vlek?

Het onthoofden van onschuldige mensen roept natuurlijk algemene verontwaardiging en afkeuring op. Het elimineren van IS is dus een goed idee, maar moet dat met militair geweld gebeuren? De Afghaanse Taliban werd nooit verslagen. De VS konden een Iraakse regering niet bewegen zich ook verantwoordelijk te achten voor het welzijn van soennieten en Koerden. Al Qaida verscheen in Irak, Libië en nu in Syrië. Het ombrengen van Osama bin Laden bracht Al Baghdadi, de zelf uitgeroepen Kalief, in grote delen van Irak en Syrië aan de macht. Het Arabisch Ontwaken was een breed gedragen verzet tegen Arabische dictators en tegen hun westerse beschermheren.

Het door IS onthoofden van enkele onschuldige westerlingen verschilt niet met de door Israëlische vliegtuigen, made in the USA, opgeblazen zes maanden oude baby . De Israëlische ravage en afslachting van onschuldige Gazaanse burgers zijn goed gedocumenteerd. Het Russell Tribunaal concludeerde dat Israël het pad naar genocide weer verder is opgegaan. Het opgelegde Gazaanse hongerdieet, het ontheiligen van moslim- en christelijke heiligdommen in Jeruzalem en de landroof op de Westoever – het gaat allemaal door alsof het de gewoonste zaak van de wereld is.

Na 9/11 werd de War on Terror – op advies van Israël gekopieerd van hun bezettingspraktijk – geïntroduceerd door George Bush en is in de moslimwereld niet vergeten. Het is een oorlog met Arabieren als tegenstanders, zonder duidelijke vijand, zonder voldoende scherpe doelstellingen, zonder exit strategy en zonder einde.

IS wil een utopische religieuze staat vestigen, precies zoals de zionisten hebben gedaan. De westerse wereld aanvaardt de claim van de Joodse staat op een speciale overeenkomst met een god om niet-Joden van hun huizen te verdrijven, maar ontkent het recht van IS van dezelfde claim op hun god. IS en Israël eisen het van God gegeven monopolie op de absolute waarheid op om de meest verschrikkelijke daden te rechtvaardigen. Terwijl iedereen wel de misdaden van IS en de intolerante uitleg van het geloof erkent, worden de Israëlische misdaden witgewassen en weinigen daarvan in verband gebracht met hun pretentieuze monopolie op God.

De westerse steun voor Israël, terwijl IS wordt veroordeeld, moet volgens veel moslims wel voortkomen uit hypocrisie, racisme of beide.

Premier Netanyahu is hofleverancier van IS-vrijwilligers. In plaats van het sturen van gevechtsvliegtuigen, moet de internationale gemeenschap eerst de rotzooi opruimen waarbinnen IS floreert. IS exploiteert de woede van een bevolking van honderden miljoenen moslims om gefrustreerde jonge vrouwen en mannen te rekruteren. Voor IS zijn de Israëlische misdaden en de westerse hypocrisie en het racisme als reddingslijn van groot belang.

Klopt dit Arabische wereldbeeld, dan kan IS in onze grote steden op bewondering rekenen en ook moslimjongeren rekruteren. Daar moet dus zo snel mogelijk een eind aan komen.

Jan Wijenberg , Oud-ambassadeur voor Nederland in o.a. Saoedi Arabië.

© de Moslimkrant.nl, alle rechten voorbehouden.