de Moslimkrant
windt er geen hoofddoekjes om

Moslimland!

Wat houdt de moslims deze dagen bezig? Terwijl ik heel diep in de nacht het antwoord zit te schrijven en de totale stilte bezit van mij neemt, luister ik op mijn koptelefoon naar het nummer November Rain van Guns N’ Roses. Je hebt van die liedjes die echt seizoen- en sfeer gebonden zijn. November Rain is zo’n nummer. Terug naar de vraag. Misschien gelooft u het niet, maar ze zijn net als alle anderen burgers bezig met hun dagelijkse beslommeringen. De kinderen willen chocoladeletters en kijken uit naar de pakjesavond. De schoolrapporten zijn achter de rug of komen eraan, ze gaan naar de film, klagen over dat het dit jaar al vroeg koud buiten is. Ze pinnen, bellen, sms’en en app’en met elkaar. Ze gaan 7 dagen per week net als de autochtone Nederlanders naar de Marokkaanse bakker om vers en goedkoop brood te halen. Nog ffen en de Nederlandse bakkers in de grote steden gaan failliet.

Oliebollen
Ze kijken zonder te kunnen lezen ook naar reclamefolders, ze gaan ondanks de kou graag naar de markt, de plek der ontmoetingen! Sommigen kopen oliebollen, anderen zijn boos omdat ze de eindejaarafrekening van hun energieleverancier net hebben ontvangen en moeten bijbetalen. Ze gaan uit op vrijdag- of zaterdagavond, en dan meestal bij elkaar op bezoek. Zo hou je de familiebanden sterk en voorkom je, dat niemand 10 jaar alleen in huis dood ligt, zoals deze week is gebleken in Rotterdam..

 

Ze maken zich soms zorgen over hun toekomst en die van hun kinderen en proberen net als iedereen het hoofd boven het water te houden. De vrouwen klagen dat de mannen niet naar hen luisteren – en dat is iets heel anders dan rekening houden met hun gevoelens. De mannen klagen dat hun vrouwen kindercrècheleidsters zijn geworden (zonder diploma) waardoor ze weinig aandacht voor hen hebben.

Weemoed
Opvallend is dat moslims bijna allemaal vinden dat Nederland niet meer is wat het is geweest. En dat ze met weemoed denken aan de tijd van de gulden en willen dat deze terugkomt. Sommigen bellen elke week met een broer of een zus in het moederland – frappant is dat de vrouwen tegenwoordig Skype gebruiken en dat de mannen liever bellen en het liefste staand, want dat geeft hen het gevoel harder te kunnen schreeuwen. En dan is er plotseling die gitaarsolo van Slash, samen met de pianoklanken en natuurlijk de schreeuwerige stem van Axl Rose die de magistrale woorden zingt:

But darling when I hold you
Don’t you know I feel the same
So never mind the darkness
We still can find a way
Nothing lasts forever
Even the cold November rain

Er is geen ontsnappen aan!

 

© de Moslimkrant.nl, alle rechten voorbehouden.