de Moslimkrant
windt er geen hoofddoekjes om

Naar de kerk met kerst

Dat er vanaf deze week 125 keer een door de Protestantse Kerk in Nederland (PKN) betaalde reclame te zien is op tv, blijft me bezighouden. Bij de PKN moeten ze hebben bedacht, die reclame mag aan niemand voorbijgaan.

Open deuren
125 keer tot aan kerstavond, is 18 keer per dag. 18 keer per dag krijgen we te horen dat de kerk zijn deuren voor iedereen open heeft staan en dat je vooral lid kan worden van het kerkgenootschap. Het venijn zit echter in de staart. De deuren van de kerk stonden namelijk altijd al open, dat is geen nieuw feit. Je kunt als je wil, zonder lid te zijn, die ene keer per jaar gewoon naar de kerk gaan.

Ik kan me nog goed herinneren uit de tijd dat ikzelf naar de kerk ging, dat ik en met mij velen, die mensen die maar één keer per jaar gaan irritant vonden. Dat staat al een half uur voor de dienst begint te dringen om naar binnen te gaan, zit vooraan in de kerk te kraken met snoepjes en luidruchtig te wezen en de rest van het jaar zie je ze niet.

Kas spekken
Die mensen vinden dat het hun kerstgevoel versterkt door naar de kerk te gaan. Ze horen de liedjes eens live en snuiven de kerstboodschap als een lijntje coke in zich op. Dat is hun goed recht. Het mag ook, de deuren van de kerk staan zoals gezegd altijd voor iedereen open.

Wij hoopten dan maar dat deze ‘once a year visitors’ de kas van de kerk flink zouden spekken. Fors storten in het zakje aan de lange stok, dat zullen jullie. Vergelijk het met een theaterbezoek. In plaats van een kaartje vooraf, koop je tijdens de voorstelling anoniem, voor niemand zichtbaar je bezoek af.

Schuldgevoel
Die collectes, zegt de dominee er ook bij, zijn niet verplicht. Alleen als je het kunt missen en alleen wat je kunt missen, maar geeft u vooral gul, want de kerk doet zulk goed werk: voedselpakketen, eenzame ouderen bezoeken, uitgeprocedeerde asielzoekers onderdak bieden.

Je hebt er dan mensen bij die net te opzichtig dat briefje van 20 dubbelvouwen om te laten zien hoe genereus ze zijn. Of kopen ze hun schuldgevoel af omdat ze alleen met kerst naar de kerk gaan? Sommigen geven niets. Handig, gratis avondje uit. Nog steeds niets mis mee.

Hypocriet
Het venijn zit echter in de staart. De reclame is uiteindelijk bedoeld om nieuwe leden te werven. Zeg dat dan gewoon. Wij lopen leeg en hebben hard nieuwe leden nodig. Wij zijn fantastisch, bij ons vindt u inspiratie, nieuwe vrienden, dus word lid, steun ons, kom er bij!

Ik vind het hypocriet dat de PKN die ware boodschap verstopt, wegmoffelt onder de dekmantel van ‘open deuren’. Als het de PKN er alleen maar om te doen zou zijn om de kerk eenmalig per jaar te vullen, dan hoef je niet een half blik bekende Nederlanders open te trekken en een dure reclame te maken.

Reclame voor de moskee
Over het budget, waar het vandaan komt (collectezakken?) en hoeveel (paar ton?), doet de PKN geen mededelingen. Nu gaat dat mij niet aan, het is niet mijn geld, maar ik zou het als kerkganger wel willen weten.

Wat ik ook wel zou willen weten is hoe we in Nederland zouden reageren als moslims reclame zouden maken voor de islam en de moskee? Is het land dan te klein omdat er jihadstrijders worden geronseld? Ik krijg er in beide gevallen een onprettig gevoel van. Niettemin, hele fijne kerstdagen.

© de Moslimkrant.nl, alle rechten voorbehouden.