de Moslimkrant
windt er geen hoofddoekjes om

Omarming Marokkaanse Leeuwen

Voor Marokko is het WK-voetbal in Rusland afgelopen.

De uitslag van de eerste wedstrijd tegen Iran, heeft helaas een einde gemaakt aan de droom van de Leeuwen van de Atlas. De tweede wedstrijd tegen Portugal -de Europees kampioen- met de buitenaardse voetbal-ster Cristiano Ronaldo, was een wedstrijd waarin de Leeuwen van de Atlas redelijk hebben gespeeld, maar het was niet genoeg.

Omarming
Niet eerder in de geschiedenis van de Marokkaanse-Nederlanders (zo’n 50 jaar geleden kwamen de eerste Marokkanen naar Nederland) hebben politici, journalisten en gewone Nederlanders de Marokkaanse-Nederlanders zo omarmd als tijdens dit WK. De media-aandacht was niet alleen groot, maar ook positief. Marokko stond in de top-3 van landen waar Nederlanders zich massaal achter schaarden. Zelfs het Australisch elftal dat onder leiding staat van voormalig Nederlands bondscoach Bert van Marwijk en ex-international Mark van Bommel, kon niet rekenen op zoveel support vanuit Nederland.

Analyse
Het is nog te vroeg om een grondige analyse te geven waaraan de Leeuwen van de Atlas dit te danken hebben.

Misschien heeft het iets te maken met het feit dat er vijf Marokkaanse-Nederlanders actief zijn in het Nederlands voetbal. Hun technische verrijking en soms brutale voetbalacties in de eredivisie, is vaak een genot om naar te kijken.

Misschien heeft het iets te maken met het feit dat veel bekende Nederlanders waaronder ook voetballers en de ex-bondscoach van Oranje Louis van Gaal, achter de Leeuwen van de Atlas gingen staan.

Misschien heeft het iets te maken met het feit dat steeds meer Marokkaanse-Nederlanders sympathie weten te kweken met hun optredens en humor in de traditionele en sociale media, zoals Ali B, Najib Amhali en anderen.

Misschien heeft het iets te maken met het feit dat steeds meer Marokkaanse-Nederlanders werkzaam zijn binnen diverse redacties, en bewust of onbewust hun Nederlandse collega’s meer dan ooit open staan voor het Marokkaans-Nederlands geluid.

Ongetwijfeld kunnen al deze factoren een rol hebben gespeeld in de omarming van het Marokkaans elftal door de media en door gewone burgers zoals u en ik.

Sport verbroedert
Vanuit deze plek wil ik dan ook namens mezelf, alle Nederlanders van alle achtergronden bedanken voor de omarming van het Marokkaans elftal.

Het zou goed zijn als de Marokkaanse-Nederlanders dit gebaar van goede wil ter harte nemen, niet vergeten en er iets mee doen. Het kan iets heel simpels zijn, bijvoorbeeld via de sociale media een lief woord of iets positief schrijven.

Tenslotte: omdat wij in Nederland bijna alles onderzoeken, zou het goed zijn als er een sociologisch onderzoek komt naar “de warme omarming” van de Marokkaanse Leeuwen.

 

© de Moslimkrant.nl, alle rechten voorbehouden.