de Moslimkrant

Nederland en Turkije weer vrienden

Nederland en Turkije gaan hun onderlinge diplomatieke betrekkingen herstellen. Dat betekent dat er weer een Turkse ambassadeur in Den Haag komt en een Nederlandse ambassadeur in Ankara.

Dat meldt minister Stef Blok (Buitenlandse Zaken) vrijdag aan de Tweede Kamer. Volgens Blok is dat nodig “om vrij te spreken over zaken die ons binden, maar ook over onderwerpen waarover we van mening verschillen.” Ook is afgesproken dat Blok op korte termijn een officieel bezoek aan Turkije zal brengen.

De betrekkingen met Turkije stonden zwaar onder druk sinds de regering in maart vorig jaar twee Turkse ministers verbood in Nederland campagne te voeren voor hun president Recep Tayyip Erdogan.

Erdogan beschuldigde Nederland van nazisme en fascisme en verklaarde dat de Nederlandse ambassadeur niet meer welkom was. Premier Mark Rutte en president Erdogan eisten over en weer excuses van elkaar.

Nederland heeft de afgelopen tijd opnieuw gesprekken gevoerd met Turkije op ambtelijk niveau. Daarnaast had Blok zelf ook twee ontmoetingen met zijn Turkse collega Mevlüt Çavusoglu. ‘Deze gesprekken hebben ertoe geleid dat Turkije en Nederland hebben besloten de diplomatieke betrekkingen te normaliseren’, aldus Blok in de korte brief.

Nederland en Turkije blijven het oneens over de gebeurtenissen in maart vorig jaar, maar er spelen volgens Blok veel belangrijkere kwesties tussen Nederland en Turkije. ,,Denk aan de bestrijding van IS, het risico van terugkerende strijders uit Syrië en consulaire kwesties, maar ook onze zorgen over de rechtsstaat en de mensenrechtensituatie in Turkije.” Beide landen hechten er dan ook aan een ‘volwaardige diplomatieke relatie’ te onderhouden, benadrukken ze in een gezamenlijke verklaring.

 

 

 

© de Moslimkrant.nl, alle rechten voorbehouden.