de Moslimkrant
windt er geen hoofddoekjes om

Nederland heeft een eigen banlieue

Eindelijk, ook Nederland heeft er een. Rellen, brandstichtingen, auto’s die in de fik worden gestoken, woonwijken waar de toegang zonder politie-escort onmogelijk is en bewoners die steeds als de onderkant, de miserabele, de verloren zielen van de samenleving worden afgeschilderd.

Dit zijn de beelden van de no-go-areas. Beelden die onlosmakelijk verbonden worden met de beroemde en beruchte megasteden elders in de wereld.

Trots
We mogen trots zijn op onszelf in Nederland. Ook wij hebben sinds kort een eigen banlieue gecreëerd en wel in Den Haag, de stad met de Schilderswijk, alias de shariadriehoek. Wij mogen ons rekenen bij de lijst van megalomane steden, waar al deze zaken als simpele symptomen worden gekenmerkt, behorend bij een grote stad.

Nou, gefeliciteerd dan, we mogen best die trotsheid uitstralen. Niks mis mee, toch?

Zonder al te veel energie, geld, menskracht, irritatie, effort en langetermijn-investeringen, passeren onze kersverse banlieue veelvuldig de revue. In de internationale media maken ze gratis reclame voor ons land, wat ons normaal gesproken waarschijnlijk miljoenen dollars aan gemeenschapsgeld had gekost.

Extra toerisme

Het is nu te hopen dat al deze publiciteit in de media in versneld tempo verzilverd wordt op de wereldrang van beschaafde landen en dat we onze gastvrijheid volop kunnen tentoonstellen aan de vele miljoenen extra toeristen die deze kant op gaan komen.

Het heeft wel enige tijd gekost om dit primeurtje binnen te halen. Dat er al een omschakeling, een omtovering gaande was in de Schilderswijk, was alom bekend. We kunnen niet blijven ontkennen dat we deze primeur, deze verandering, vernieuwing en nieuw elan niet hebben horen aankomen. Het is gebeurd onder ons toeziend oog. We waren zelfs onderdeel van deze verandering.

De andere kant van de medaille is de dagenlang durende rellen, politie-invallen en aanhoudingen. De voetstappen van deze verandering was te horen in het parlement, te lezen en te zien in onze media. Te lang hebben we met z’n allen de drie apen van ontkenning gespeeld, alsof er niks aan hand was.

Een no go area is gauw gemaakt

We zijn allen schuldig aan de ontstane schade, beeldvorming en minachting richting de bewoners van deze wijk. Sensatiegeile journalisten kregen alle aandacht in het land met hun verzonnen verhalen en sommige volksvertegenwoordigers storten zich ongestoord en al te gretig af op het resultaat. Zo is een no-go-area snel gecreëerd.

Dat mensen en groepen hiermee gecriminaliseerd werden, wisten we. Ook dat hiermee de bestaande vooroordelen en wantrouw tussen individuen alsmaar groter werden. Stiekem waren we wel blij met deze primeur in Nederland. Achteraf zijn de krokodillentranen van een deel van deze media en politici laf en betreurenswaardig. We waren er allemaal bij!

© de Moslimkrant.nl, alle rechten voorbehouden.