de Moslimkrant
windt er geen hoofddoekjes om

Nida, de bliksemafleider

Het Links Verbond van PvdA, GroenLinks, SP en het islamitisch Nida in Rotterdam strandde deze week op de ISIS-tweet uit 2014 van Nida.

In de Rotterdamse politiek weten ze het wel. Links heeft iets met moslims gemeen: samenwerken komt in hun DNA niet voor.

Ik verbaasde mij dan ook over de ophef vanuit linkse intellectuele kringen en een deel van de moslimgemeenschap. Wie de Rotterdamse politiek op de voet volgt, weet dat het torpederen van het Links Verbond in de essentie niks met de vrijheid van meningsuiting te maken heeft.

Bliksemafleider
Nida is gebruikt als bliksemafleider om met de SP en haar lijsttrekker Leo de Kleijn af te rekenen. De SP wist -voor eigen gewin- de PvdA-Rotterdam mee te sleuren in het Links Verbond. Nida gebruikte op haar beurt het Verbond om DENK buiten spel te houden.

De PvdA-Rotterdam die samen wil werken met Nida, die het openlijk voor de Moslimbroeders en Hamas opneemt en waarvan Nida-leden betrokken zijn bij de Moslimbroeders en Hamas. Dat baart politiek Den Haag grote zorgen en daarom moest de PvdA-Rotterdam terug in haar hok.

De Lijsttrekker van de PvdA-Rotterdam, Barbara Kathmann had niet het politieke lef om de stekker uit het Verbond te trekken – vanwege de dramatische peilingen – daarom is beroep gedaan op de geslepen lijsttrekker van GroenLinks, Judith Bokhove.

ISIS vs Israël
Dat Nida de schuld geeft aan het CIDI en de rechtse media is vreemd en frappant. Wat verwachten ze bij Nida: dat het CIDI de tweet die ISIS met Israël vergelijkt zou omarmen?

De ISIS-tweet is feitelijk onwaar. Er is zeker wel verschil tussen ISIS en de staat Israël, of Nida het leuk vindt of niet. Israël is erkend door de internationale gemeenschap. Israël heeft een parlement met een oppositie en Israël heeft een (onafhankelijk) rechterlijke macht die zelf een ex-president naar de cel heeft gestuurd.

ISIS zal nooit deel uitmaken van de internationale gemeenschap en staat op de internationale lijst van terroristen. De terreurorganisatie is door moslim-schriftgeleerden geëxcommuniceerd en hun afschuwelijke daden staan haaks op alles waar de islam voor staat als religie.

Politieke ervaring
Dat Nida achter de ISIS-tweet blijft staan is het bewijs van gebrek aan historisch besef en politieke ervaring. Nida heeft zelf de politieke gelegenheid gecreëerd voor het torpederen van het Links Verbond en dat de lijsttrekker van de SP, Leo de Kleijn naar het wethouderschap kan fluiten. Het is ook een dolksteek in de rug van de lijsttrekker van de PvdA-Rotterdam, Barbara Kathmann.

De positie van de moslimjongeren en Marokkaanse Rotterdammers op het gebied van werkgelegenheid, onderwijs en woonhuisvesting is zeer problematisch. Zij verdienen alle politieke aandacht. Het is dankzij hen dat Nida in de gemeenteraad zit en niet dankzij Hamas of de Moslimbroeders.

Noch voor Hamas noch voor de Moslimbroeders is plaats in de Rotterdams-Nederlandse politieke verhoudingen. Door vast te houden aan de ISIS-tweet plaatst Nida zichzelf buiten de politieke realiteit en zet zij de maatschappelijke en politieke positie van haar achterban terug naar 2014.

 

 

 

© de Moslimkrant.nl, alle rechten voorbehouden.