de Moslimkrant
windt er geen hoofddoekjes om

Nida niet opgewassen tegen DENK

Net als in Rotterdam komt de politieke beweging DENK in Schiedam vanuit het niets met vier zetels in de gemeenteraad.

In de wijk Nieuwland, Schiedam heeft meer dan de helft van stemgerechtigden op DENK gestemd.

Het is lijsttrekker Mahmut Erdem uit Schiedam en Stephan van Baarle, lijsttrekker uit Rotterdam gelukt een grote groep met name Turkse Nederlanders aan zich te binden.

DENK weet een gevoelige snaar te raken bij de achterban. De aanval op de partij door ouderwetse politici en journalisten bevestigen hun gevoelens: zie je wel, ze mogen ons niet omdat wij Turken, Marokkanen en moslim zijn.

Den Haag
DENK deed niet mee aan de verkiezingen in Den Haag. Daar ging de strijd tussen de Islam Democraten, Nida en de Partij van de Eenheid. Nida is met een zetel in de raad een felicitatie waard.

Toch heeft Nida-lijsttrekker Cemil Yilmaz in Den Haag niet voor een verrassing kunnen zorgen. De vraag is of Nida het zonder de overstap van Adeel Mahmood uit de Islam Democraten naar Nida zou hebben gered.

Dankzij de voorkeurstemmen komt Mahmood de nummer twee in plaats van Yilmaz de nummer 1 in de raad. Dit zegt iets over de bekendheid en populariteit van Yilmaz onder de moslims en Turkse Hagenezen.

Rotterdam
In Rotterdam zat Maurice de Hond er compleet naast met zijn prognoses. Het onderzoeksbureau moet nog veel aan de ontwikkeling van hun diversiteitmanagement doen. Reden te meer om indicatieven als die van Aziz el Kaddouri van Etnobarometer te stimuleren.

De afgelopen vier jaar heeft Nida in Rotterdam alles gedaan om de maatschappelijke en politieke positie van moslims en allochtonen op de agenda te krijgen. Aan media-aandacht geen gebrek. Alles zat mee en Nida was klaar om te oogsten.

Vier jaar kapot gewerkt en dan komt DENK met vier zetels langsrijden in de raad. Dat doet pijn.

Maar in de politiek is geen plaats voor emoties, enkel plaats voor de politieke realiteit. De realiteit is dat Nida 2 en DENK 4 zetels heeft. Samen zes zetels waarmee beide partijen een front kunnen vormen waar zowel de coalitie als de oppositie niet om heen kunnen.

Samenwerken lijkt de sleutel. If you can’t beat them, join them.

© de Moslimkrant.nl, alle rechten voorbehouden.