de Moslimkrant
windt er geen hoofddoekjes om

Nieuwjaar in Parijs

Wel een wereldstad, zegt de een. Geen wereldstad, zegt de ander. Geloof het of niet, maar dit is een discussie tussen heuse topbestuurders. Vertrekkend topman van het Rotterdams Havenbedrijf, Hans Smits, zei bij diens afscheid dat Rotterdam geen wereldstad is. Dit was tegen het zere been van burgemeester Aboutaleb die de vele complimenten die hem in het buitenland te beurt vallen, niet kan rijmen met Smits’ goed bedoelde aansporing om niet achterover te leunen. Aan de heftige reacties te oordelen, heeft Smits een gevoelige snaar geraakt. Zo gaat dat blijkbaar bij een discussie onder toppers.

Wat is een Wereldstad?
Wereldstad of niet, mensen houden van hun stad zoals die is. Klein, groot, grauwof knus zoals Meppel; een stad waarin je opgegroeid bent, voelt als een oude zachte jas. Voor de bewoners, zij die de stad maken, doen mondiale kwalificaties minder ter zake. Maar nu we het er toch over hebben, is het goed om wat vergelijkingen te trekken. De stad Keulen, waar de Rijn dwars door midden stroomt, is ongeveer even groot als Rotterdam, maar heeft drie keer meer oeververbindingen dan Rotterdam. De agglomeratiestad Lille, naar omvang en eigen zeggen de derde stad van Frankrijk, is al decennialang aangesloten op het TGV netwerk, maar noemt zich, net als Keulen, geen wereldstad. Laten we dus niet doen alsof één Erasmusbrug ons tot wereldstad maakt. Ik heb genoeg afgelegen dorpen in Spanje en Portugal gezien met precies dezelfde brug als de onze. Bescheidenheid is ook een strategie.

 

Nog los van een handjevol iconen, is vooral de mentaliteit van de stedelingen en hun bestuurders doorslaggevend in het al of niet zijn van een wereldstad. Parijs heeft in één keer La Défense, een dienstenstad in een stad, bijna net zo groot als heel Rotterdam opgetrokken. Is Parijs alleen al daarom een wereldstad? Nee toch zeker! Lille heeft namelijk nagenoeg hetzelfde gedaan en gold jaren als de grootste bouwput van Europa. Maar noemt zich daarom nog geen wereldstad.

 

Laat ik daarom een ander voorbeeld uit Parijs noemen waar ik de afgelopen jaren met veel bewondering oud en nieuw vierde, waar vanaf oudejaarsdag 17 uur het gehele openbaar vervoer gedurende 24 uur gratis is, waar hoofdverzamelpunten als Les Champs de Mars en Les Champs Elysées afgesloten zijn voor het verkeer, en met een duizelingwekkende politiemacht op de been waar zelfs La Grande Armée bij verbleekt, zegt het stadsbestuur Ici, c ‘est Paris, wees welkom maar haal je vooral niets in je hoofd. En dat gebeurt ook niet.

 

De Hemel aan de beurt
Anders dan in Rotterdam waar je niet eens een glas rosé voor je eigen keukenraam mag drinken, zie je in hartje Parijs vlak voor middernacht honderdduizenden Parisiens uit de ondergrondse tevoorschijn komen en met een fles van het een of ander, richting Les Champs Elysees optrekken als willen ze zeggen: Eerst hebben we de Bastille bestormd, nu is de Hemel aan de beurt. Verder gebeurt er eigenlijk niet veel spectaculairs qua optredens of vuurwerk. Mensen praten wat met elkaar, drinken wat en geven elkaar af en toe liefdevol een zoen, or so it seems. Nieuwjaar is blijkbaar voldoende raison d’y être.

Na afloop, zo rond een uur of twee, wurmen dezelfde honderdduizenden Parijzenaren zich met alle macht in de metrostellen, precies zoals ze gekomen zijn, om al bij de eerste de beste volgende bocht massaal over elkaar heen te duikelen. Is het de alcohol? Is het de conducteur die het erom doet? Lastig te zeggen. De passagiers komen weer overeind, een enkeling verontschuldigt zich bij z’n buurvrouw. `Het is al goed’, lijkt de vrouw te zeggen. Iedereen lijkt gelukkig. Maar goed ook, want er komen nog veel meer bochten in deze wereldstad met wereldburgers.

Kijk; dan ben je een wereldstad, maar nog los daarvan, ben je een wereldstad als je een onevenredig grote invloed hebt op de wereldhandel of op de ene of andere manier een wezenlijke invloed hebt op de wereldpolitiek. De heren Smits en Aboutaleb weten dit en daarmee het antwoord op hun vraag ook wel, maar dan begrijp ik op mijn beurt hun discussie niet zo goed. Het is volgens mij glashelder!

© de Moslimkrant.nl, alle rechten voorbehouden.