de Moslimkrant
windt er geen hoofddoekjes om

NPO heeft lak aan de moslimkijker

Frank William, voormalig directeur van de Nederlandse Moslim Omroep (NMO), moet van de rechtbank in Rotterdam bijna een miljoen euro terugbetalen aan de curator. In 2007 werd hij op staande voet ontslagen wegens misbruik van omroepsubsidies. De affaire betekende het einde van het toch al schamele tv-aanbod op de publieke omroep voor de ongeveer 1 miljoen moslims in dit land.

In plaats daarvan kwam de NTR – in opdracht van de NPO – met een talkshow ‘De Nieuwe Maan’, waarin Nederlandse moslims een uur in de week mogen komen opdraven om te praten over wat hen bezig hield.

Echt veel moslimkijkers trok dit programma nooit. Het programmaconcept, de gasten en de onderwerpen leken vooral bedoeld voor de Nederlandse kijker. De islamitische kijkers, en lang niet alleen de eerste generatie, richten zich daarom (nog steeds) vooral op programma’s en zenders uit het land van hun voorouders of vermaken zich online. Sinds De Nieuwe Maan wordt gepresenteerd door Fidan Ekiz is het een nog groter drama. De kijkcijfers zijn niet voor niets zeer laag.

Reacties op sociale media komen voornamelijk van niet-islamitische kijkers. En dan met name de groep die zich druk maakt om de islam. Gezien de keuze van de onderwerpen en gasten lijkt het alsof de makers en de NTR ervoor hebben gekozen om het handjevol islamitische kijkers die er nog zijn helemaal weg te jagen.

Andere talkshows doen al jaren hun uiterste best in negatieve beeldvorming van moslims. Daar worden vooral gasten uitgenodigd die ofwel kritiek hebben op de islam of extreme ideeën hebben. Maar De Nieuwe Maan doet daar zelfs nog een schepje bovenop.

Het levert genânte televisie op: vooroordelen bevestigend over Nederlandse moslims. Het lijkt alsof de ‘Nederlandse media’ bezig zijn met een hetze tegen de islam en de honderdduizenden moslims, inclusief Nederlandse Marokkanen. De ene avond is het islamhater Jan Roos, dan weer een of andere onbekende moslim die iets heeft tegen meisjesbesnijdenis. Een andere keer komt de maatschappelijke problematiek van obesitas aan bod, waarbij vooral niet-islamitische gasten het woord voeren. Het publiek is bijna 100 procent autochtoon.

Het ironische is dat veel rechtse Nederlanders constant op sociale media klagen dat hun geluid niet wordt gehoord bij de publieke omroep. Het tegendeel is waar. Hoort u ergens het geluid van de genuanceerde, integere en empathische Nederlanders en vele Nederlandse moslims, waaronder de Marokkaanse, die elke dag bezig zijn om iets moois van hun leven te maken? Het gebrek daaraan is een grote schandvlek voor de Nederlandse tv.

En die nieuwe Nederlanders maar braaf belasting betalen voor de publieke omroep, terwijl ze geen enkel podium op tv hebben. Hen wordt niets aangeboden. Rechtse populistische partijen vallen geregeld de NPO aan vanwege het zogenaamde gebrek aan rechtse geluiden op de publieke omroep. Maar bij een fractie als DENK, die normaal altijd opkomt voor moslims, blijft het akelig stil.

Laat DENK zich ook eens gaan roeren, en het recht van islamitische Nederlanders op tv-zendtijd gaan opeisen. Als we het van de NPO moeten hebben, kunnen we namelijk nog lang wachten. Die heeft al jaren lak aan de moslimkijker.

© de Moslimkrant.nl, alle rechten voorbehouden.