de Moslimkrant
windt er geen hoofddoekjes om

NPO: niet Fidan maar moslims zijn uw doelgroep

Fidan Ekiz.

Afgelopen week stuitte de uitnodiging van voorman Edwin Wagensveld van de rechts-extremistische groep Pegida om bij het tv-programma De Nieuwe Maan aan tafel te komen op veel weerzin. Het gesprek ging over de walgelijke Pegida-actie bij de As-Soennah moskee in Den Haag.

De Nieuwe Maan werd ooit in het leven geroepen als vervanging van de Nederlandse Islamitische Omroep (NIO). Toen bekend werd dat Fidan Ekiz presentator Nadia Moussaid zou vervangen, was er veel kritiek op die keuze. Later kwam ook kritiek op zowel de inhoud van het programma als de keuze voor haar gasten.

Boycot
Dat Ekiz de presentatie doet voor De Nieuwe Maan is niet geheel haar schuld, al moet je soms jezelf wel beschermen en bedanken voor de eer. Maar Ekiz koos ervoor om de kans met beide handen te grijpen.

Frans Jennekens (hoofd diversiteit en levensbeschouwing NTR) zie bij de bekendmaking van Ekiz als nieuwe presentator: “We denken dat ze het programma zal versterken met haar betrokkenheid en bevlogenheid.”

Het uitnodigen van een lid van een rechts-extremistische groep, zoals de Nationale Coördinator Terrorisme Bestrijding (NCTV) Pegida aanduidt, heeft als resultaat dat de sleutelfiguren in de moslimgemeenschap, die actief zijn in het maatschappelijk debat, weigeren om als gast te verschijnen bij de Nieuwe Maan.

Inmiddels wordt op de sociale media opgeroepen om niet naar het programma te kijken en deze te boycotten. Gezien het steeds groter verzet en de oproep tot een boycot is duidelijk dat de NTR niet goed op de hoogte is van wat er werkelijk leeft onder de moslims.

Het laat ook zien dat de redactie kiest voor onderwerpen en gasten die niet aansluiten bij de belevingswereld van de doelgroep en zich daarmee vervreemdt. De NPO en NTR zouden zich nu achter hun oren moeten krabben.

Hoe nu verder?
De NPO en NTR hebben meerdere malen bekendgemaakt dat diversiteit topprioriteit is, dat afspiegeling van personeel en programma’s noodzakelijk zijn om te voldoen aan de eis vanuit politiek Den Haag. Ze worden immers gefinancierd met publieke gelden.

De NTR heeft twee keuzen:

1. NTR maakt een programma dat in alle opzichten aansluit bij de belevingswereld van de Nederlandse moslims om hen te binden aan de samenleving of

2. NTR gaat koppig door met hun doelgroep tegen zich in het harnas te jagen en draagt zo bij aan polarisatie.

De Nederlandse moslims hebben net als de joden, christenen en hindoes recht op een tv-programma dat hen bindt aan de Nederlandse samenleving. Hiervoor is een programma nodig dat gemaakt wordt vanuit de moslimidentiteit waarin moslims niet een probleem, maar een deel van de oplossing zijn van weerbarstige maatschappelijke en politieke vraagstukken die ons land gijzelen.

© de Moslimkrant.nl, alle rechten voorbehouden.