de Moslimkrant
windt er geen hoofddoekjes om

Omdenken is stom

Laat ik schrijver Berthold Gunster allereerst danken. Ik heb werkelijk gelachen en een hoop geleerd van zijn kinderboek voor volwassenen Omdenken is stom. Gunster slaagt erin om een boek te schrijven dat veel vragen beantwoordt zonder vragen te stellen. Heel knap is dat. In 141 pagina’s krijgen ouders simpel uitgelegd hoe kinderen kunnen omdenken zonder erbij na te denken!

Waarom gaan volwassenen ervan uit dat wat kinderen doen of denken een ‘denkfout’ is? Zijn wij niet in staat of kunnen wij niet accepteren dat wat wij een ‘denkfout’ vinden ook een ‘denkgoed’ kan zijn vanuit de wereld van kinderen?

Opvoeders en ouders die willen begrijpen hoe hun kinderen op hun manier naar de wereld kijken, zijn verplicht niet in het belang van het kind, maar in hun eigen belang het boek te lezen. Ik geef een aantal voorbeelden uit het boek van wat volwassenen normaal vinden of gewend zijn te zeggen in de veronderstelling dat wij volwassenen de wijsheid in pacht hebben.

Moz wil iets en mam zegt: “Tja, nee heb je, ja kun je krijgen.”
Moz: ‘Nee, mam, het is “ja heb je en nee kun je krijgen”.’

Vader: “Het winkelcentrum loopt leeg.”
Dochter: “Dat kunnen ze toch gewoon weer opblazen?!”

Mees wordt bijna tien.
Moeder: ‘Jeetje Mees, dan ben je een tiener.’
Mees: ‘Ja , maar nu ben ik nog een neger.’

Luuk (6): “Oorlog? Dat is je humor verliezen.”

Ontregelen
Kinderen kunnen zich zeer autonoom, eigenwijs en vindingrijk gedragen. Soms zelf zo vindingrijk, dat ze met een simpele opmerking onze keurige, aangeharkte wereld omver kunnen blazen.

Sanna (10): “Strenge ouders zijn ouders die nog niet zo goed kunnen opvoeden.”

Ik geef Sanna gelijk. Tijdens het lezen en het schijven van dit stuk moest ik denken aan Omar Ibn Al Khataab, een goede vriend en metgezel van de Profeet VZMH. Na de dood van de Profeet, Vrede zij met Hem, werd hij opgevolgd door Abou Bakr totdat deze overleed. Omar de tweede Khalief werd daarop de leider van de moslimgemeenschap. Omar was een lange man en een strenge leider waarmee hij iedereen, inclusief zijn tegenstanders angst inboezemde.

Smeekbede
Volgens een overlevering van de hadith kwam hij tijdens een wandeling een groepje spelende kinderen tegen. Hij vroeg ze om aan Allah te vragen of hij ‘De leider der gelovigen’ naar de Hemel kon laten gaan. Zijn volwassen metgezellen vonden het verzoek van ‘De leider der gelovigen’ vreemd en vroegen Omar: U bent ‘De leider der gelovigen’ en u vraagt aan kinderen om voor u een smeekbede te doen bij Allah zodat u naar de Hemel mag gaan?

Omar antwoordde: Weten jullie niet dat kinderen voordat zij de leeftijd van 12 jaar heben bereikt, door Allah als engelen worden beschouwd? En weten jullie niet dat Allah zich schaamt om verzoeken van zijn engelen onbeantwoord te laten!

Wij ouderen/opvoeders beseffen helaas bijna nooit dat wij onze kinderen meer nodig hebben dan zij ons. Niet zo zeer in dit leven maar als wij doodgaan. Wie zal namens ons een Sadaka (aalmoes) geven, wie zal onze graf bezoeken en wie zal aan Allah vragen om genade te hebben met onze ziel?

Juist wij, moslims, zijn het aan onze kinderen verplicht om het boek Omdenken is stom te lezen.

Met de halalgroet.

© de Moslimkrant.nl, alle rechten voorbehouden.