de Moslimkrant
windt er geen hoofddoekjes om

Onrust in het Turkije van Erdogan

Turkije is in rep en roer. Grootschalige corruptie heeft geleid tot vertrek van een drietal ministers en aanhouding van 24 medeplichtigen. Als de regerende AK-partij, waarin menige vooraanstaande gelovige moslims zetelen, daadwerkelijk met corruptie te maken heeft, dan is dit veel schadelijker voor hun eigen imago en die van Turkije. Veel meer dan alleen het financiële schandaal.

In plaats van alles tot op de bodem te onderzoeken, noemt Erdogan de beschuldigingen een buitenlandse samenzwering en heeft hij binnen één maand 5000 agenten (het aantal loopt nog op), honderden rechters, journalisten en ambtenaren ontslagen of overgeplaatst. Het wordt steeds grimmiger.

Nog maar enkele maanden nadat de Gezi-parkprotesten bedaard waren, uitten mensen zich kritisch over het Erdoganbeleid van de afgelopen twee jaar. Tot twee jaar geleden heeft Erdogan gedurfde stappen ondernomen om de grondwet deels te wijzigen en toenadering te zoeken tot de EU. Aan minderheden die vanouds onderdeel uitmaken van de Turkije heeft hij meer zeggenschap gegeven.

Alleenheerser
Maar de afgelopen twee jaar kwam een abrupt einde aan deze hervormingen. Erdogan ging als alleenheerser zijn eigen gang, zeggen zijn criticasters, vooral sympathisanten van de G
ülen-beweging die bekend stonden om hun steun aan de democratische hervormingen van Erdogan. Dat het economisch goed gaat in Turkije is duidelijk: de ruimtelijke, fysieke en economische infrastructuur van het land heeft een enorme verandering ondergaan.

De belangrijke vraag blijft: wanneer krijgt de Turkse burger de broodnodige grondwettelijke garanties om verder te kunnen werken aan zijn of haar toekomst?

Erdogan richt zijn pijlen op de openlijk met de Gülen-sympathiserende media in Turkije die kritisch is over het beleid inzake het buitenland: de slechter wordende relaties met omringende landen zoals Irak, Iran en Israël, waar negen doden vielen tijdens de bestorming van het schip Mavi Marmara door Israëliërs.

Kritiek op binnenlandse zaken is er ook: sluiting van de prepscholen van Gülenaanhangers en de duizenden ambtenaren, politieagenten en rechters die, slechts gebaseerd op suggestieve beschuldigingen, ontslagen worden. Sympathiseren met deze beweging is al reden voor ontslag of uitsluiting. Tragisch genoeg werd er in Turkije elf jaar geleden een brede alliantie gesloten tussen de AK-partij van Erdogan, de liberalen, conservatieven, minderheden en andere groeperingen, om in alle rust te genieten van de verworvenheden van de democratie. Hier is niks meer van over. Een voor een verlaten ze het schip, met de Gülen-beweging als hekkensluiter.

Wie is Fethullah Gülen?
Fethullah G
ülen is een actieve moslimgeleerde. Hij schrijft, analyseert en werkt aan de sociale, economische en academische ontwikkeling van de hedendaagse moslim. Religie is een belangrijk inspiratiebron, maar een combinatie met wetenschap en kennis is voor Gülen een voorwaarde om in het moderne leven een plek te verwerven.

De afgelopen 50 jaar zijn miljoenen mensen over de hele wereld met deze ideeëen geïnspireerd, ook in Nederland. Wereldwijd zijn duizenden scholen en andere onderwijsinstellingen gesticht door zijn aanhangers die inmiddels zijn afgestudeerd en met hun carrière in de haarvaten van de samenleving zitten. Ze zijn actief en zetten zich in voor de samenleving. Niet veel anders dan wat u doet.

Wie interesse heeft in Gülen en zijn beweging kan deelnemen aan de volgende bijeenkomsten in Rotterdam:http://www.platformins.nl/agenda/

Aanmelden: a.alasag@platformins.nl

© de Moslimkrant.nl, alle rechten voorbehouden.