de Moslimkrant
windt er geen hoofddoekjes om

Paus spreekt zich in Marokko uit tegen extremisme

Paus Franciscus samen met koning Mohammed VI.

Paus Franciscus benadrukte, zaterdag in Rabat, dat zijn bezoek aan Marokko “een belangrijke mogelijkheid biedt om de interreligieuze dialoog en wederzijds begrip tussen de volgelingen van de twee religies te bevorderen”.

In een toespraak tijdens de officiële welkomstceremonie, voorgezeten door koning Mohammed VI op de esplanade van de Hassan-moskee, sprak de paus de wens uit dat “wederzijds respect en samenwerking zullen bijdragen aan het versterken van de banden van oprechte vriendschap, en onze gemeenschappen in staat stellen om een betere toekomst voor de komende generaties voor te bereiden.”

“We zijn geroepen om onvermoeibaar door te gaan, in de poging elkaar te helpen bij het overwinnen van spanningen en misverstanden, clichés en stereotypen die angst en weerstand genereren.” , waarbij hij het essentieel vond om fanatisme en fundamentalisme te weerleggen met de solidariteit van alle gelovigen.

In dit verband benadrukte hij enkele initiatieven van het koninkrijk, waaronder de oprichting van het Mohammed VI Instituut voor de opleiding van geestelijken dat training biedt tegen alle vormen van extremisme, evenals de Internationale Conferentie over de rechten van religieuze minderheden in moslimlanden, dat in 2016 werd gehouden in Marrakech.

Hij verwees ook naar de oprichting in Rabat van het Al Mowafaqa Oecumenisch Instituut als een lovenswaardig initiatief. Ook zei hij dat de internationale conferentie over klimaatverandering, COP22, die in Marrakech werd gehouden, nogmaals aantoonde dat veel landen zich bewust zijn van de noodzaak om de planeet te beschermen, het broeikaseffect te keren en armoede te bestrijden.

Om de migratiecrisis aan te pakken, benadrukte paus Franciscus de noodzaak om concrete acties te ondernemen tegen de oorzaken die veel mensen dwingen om land en gezin achter zich te laten, vaak om uiteindelijk gemarginaliseerd en afgewezen te worden.

Het probleem van migratie zal nooit worden opgelost door het verhogen van barrières, het aanzetten tot angst voor anderen of het weigeren van hulp aan degenen die legitiem streven naar een beter leven voor zichzelf en hun gezinnen, zei hij.

© de Moslimkrant.nl, alle rechten voorbehouden.