de Moslimkrant
windt er geen hoofddoekjes om

Politie gaat dure merkkleding jongeren afpakken

De Rotterdamse politie start binnenkort met een proef waarbij dure merkkleding wordt afgepakt van jongeren die niet kunnen aantonen hoe zij hun outfits kunnen betalen.

Het gaat om jongeren die de politie in een groepsaanpak al op de korrel heeft en van wie vermoed wordt dat ze criminele activiteiten ontplooien om de dure kleding te kunnen bekostigen.

Het idee komt van een wijkagent in Delfshaven. Agenten en buurtbewoners zien in de wijk dat status op basis van peperdure merkkleding steeds belangrijker wordt onder de specifieke groep jongeren. Van hen is bekend dat ze geen inkomen hebben waarmee zij deze kleding kunnen betalen en zich dus van andere middelen moeten bedienen.

Het afpakken van de kleding moet er voor zorgen dat de criminele activiteiten door deze groep afnemen. Daarnaast moet het rust brengen in de wijk, doordat het overlastgevende gedrag wordt terug gedrongen en jongeren zien dat misdaad niet loont.

Rotterdamse politiechef Frank Paauw vertelt dat agenten speciaal getraind gaan worden om exclusieve jassen bij verdachten te herkennen. De politie wil hiermee graag laten zien dat misdaad niet loont en dat het afgelopen moet zijn met het patsergedrag,

Rotterdamse ombudsman Anne Mieke Zwaneveld is kritisch over het plan. Volgens haar is er een kans dat degene die door de politie wordt benaderd, kan denken dat er sprake is van etnisch profileren. Ook is het juridisch ingewikkeld om iemand op straat zijn jas af te nemen.

De pilot begint binnenkort in Rotterdam-West en is een samenwerking met het Openbaar Ministerie.

© de Moslimkrant.nl, alle rechten voorbehouden.