de Moslimkrant
windt er geen hoofddoekjes om

Premier Al-Maliki is grootste gevaar voor Irak

In de Nederlandse media wordt veelal een erg simplistisch beeld gegeven van ISIS (Islamitische Staat in Irak en de Levant) en de strijd in Irak. In tegenstelling tot wat ik lees en op televisie zie, is ISIS niet uitsluitend een radicale jihadistische moslimorganisatie, die zich volgens het Westen schuldig maakt aan terreur. ISIS is vooral een instrument die gebruikt wordt in een geo-politiek conflict. Ik leg dat later uit.

Dat ISIS in staat is geweest om grote soennitische gebieden te veroveren, is niet geheel de verdienste van ISIS alleen. Aan ISIS-zijde vechten grote gewapende soennitische rebellen, gelieerd aan soennitische stammen en die niets hebben met de ideologie van ISIS: het stichten van een islamitische staat in Irak, Syrie en Libanon. Ze vechten aan ISIS-zijde vanwege de sektarische politiek van de sjiitische premier Nouri al-Maliki. Door de soennieten te vernederen en te onderdrukken heeft Al-Maliki een hele bevolkingsgroep geradicaliseerd en in de armen van ISIS gedreven. Al-Maliki wil, ondanks druk van de Amerikanen, nog steeds niets weten van een gedeelde macht met de soennieten. Er was dus voor de soennieten geen andere mogelijkheid dan naar de wapens te grijpen en een alliantie met ISIS sluiten. Veel media beweren dat ISIS Bagdad nu zal overnemen. Daar ben ik niet van overtuigd, simpelweg omdat er in Bagdad meer dan drie miljoen sjiieten wonen en er sjiitische milities klaar staan om de stad te verdedigen.

En nu het geopolitiek verband in dit geheel.

Saoedi-Arabië ziet in de sjiiet Maliki slechts een stroman van Teheran. Het is niet verwonderlijk dat Iran bereid is Al-Maliki te helpen in zijn strijd tegen ISIS. Saoedi-Arabië op haar beurt steunt de soennitische stammen die aan de zijde van ISIS strijden. Voor je het weet hebben we straks te maken met een geopolitiek conflict dat niet beperkt blijft tot Irak. Dat is dan ook de grote zorg voor het Westen die belang heeft bij een stabiel Midden Oosten. Een conflict tussen Iran en Saoedi-Arabië is het laatste waar het Westen op zit te wachten.

In dat geval blijft slechts één mogelijkheid over: het afdwingen van Al-Maliki’s vertrek en het formeren van een regering van eenheid waarbij de soennieten evenveel macht krijgen als de Koerden en de sjiieten. Het aanblijven van Al-Maliki zal op termijn leiden tot burgeroorlog en het uiteenvallen van het land.

Er is maar één partij die het vertrek van de Iraakse premier kan afdwingen: de Amerikanen. Zij dragen immers een grote verantwoordelijkheid als het gaat om Irak.

© de Moslimkrant.nl, alle rechten voorbehouden.