de Moslimkrant
windt er geen hoofddoekjes om

Rohingya-vluchtelingen krijgen hulp uit VS

De Verenigde Staten zijn bereid financiële hulp te bieden aan de duizenden bootvluchtelingen op zee in Azië.

Deze maand kwamen meer dan 3.000 migranten naar Maleisië en Indonesië, voornamelijk Rohingya-moslims uit Birma en Bangladesh.

De VS willen “extra middelen” overwegen om overheden te helpen met opvangcentra en bescherming- en screeningsprocedures. Ook zijn ze bereid een leidende rol te spelen in elke actie van vluchtelingenorganisatie.

De Rohingya-moslims zijn onderdeel van een islamitische minderheid van 800.000 mensen in Birma. Ze zijn stateloos en hebben geen burgerrechten. Rohingya worden gezien als indringers uit Bangladesh die illegaal de grens zijn overgestoken, ook al wonen sommige families al eeuwen in het land.

De afgelopen jaren is de groep regelmatig slachtoffer van aanvallen. Alles wijst op een dreigende genocide, concludeerde een Amerikaanse onderzoeksmissie vorig jaar weigerde Maleisië twee botenmet in totaal achthonderd vluchtelingen, die eerder op zee in de steek waren gelaten door mensensmokkelaars. Ook Thailand stuurde een schip met 350 vluchtelingen terug.

Het land maakte duidelijk dat het niet de faciliteiten had om de vluchtelingen op te vangen, tot woede van de VS, de Verenigde Naties en meerdere ngo’s. Honderden vluchtelingen werden opnieuw ‘gered’ door Indonesische vissers.

© de Moslimkrant.nl, alle rechten voorbehouden.