de Moslimkrant
windt er geen hoofddoekjes om

Rotterdam maakt eeuwige grafrust mogelijk

Het college van burgemeester en wethouders in Rotterdam heeft besloten dat vanaf 4 april 2020 moslims voor onbepaalde tijd begraven kunnen worden op een van de gemeentelijke begraafplaatsen.

In veel steden in Nederland is net als in Rotterdam alleen mogelijk om grafrechten voor minimaal tien jaar te kopen. Dat kan verlengd worden met bijvoorbeeld vijf jaar, maar er zou altijd een moment komen dat het graf geruimd kan worden.

Een graf voor tien jaar in Nederland is binnen de moslimgemeenschappen niet gebruikelijk. Dat is de reden dat het college het nu oplost, door de nieuwe maatregel, waardoor moslims voor eeuwig begraven kunnen worden

In de brief van college staat ook dat de gemeente met een financiële tegemoetkoming aan Rotterdammers die een naaste verliezen. De gemeente geeft 25 procent korting op de totale kosten van een begrafenis of crematie tijdens de coronamaatregelen.

Het is dankzij de inzet van de politieke partijen Nida en Denk, met hulp van burgemeester Aboutaleb, dat moslims gebruik kunnen maken van eeuwige grafrust. Het ligt in de verwachting dat steden met veel mosliminwoners het voorbeeld van Rotterdam zullen volgen. Dit met name door de druk van de coronacrisis.

Veel moslimlanden zoals Marokko, Turkije en Pakistaan hebben, door het coronavirus, het vliegverkeer van en naar Nederland geschorst. Als gevolg hiervan is het niet meer mogelijk was om begraven te worden de moederlanden.

Lees ook: https://demoslimkrant.nl/aboutaleb-gevraagd-te-bemiddelen-in-eeuwige-grafrust

© de Moslimkrant.nl, alle rechten voorbehouden.