de Moslimkrant
windt er geen hoofddoekjes om

Rotterdam zegt NEE tegen Wilders

Ook in Rotterdam gingen honderden mensen afgelopen vrijdag naar het politiebureau . Vooral vrouwen geven aan dit te doen voor hun kinderen. “Mama, moet ik het land uit?”.

De rolschaatsende Sabrina wacht voor het politiebureau op haar moeder, die aangifte doet tegen PVV-politicus Geert Wilders. Hoewel de jonge krullenbol nog maar 11 jaar is, weet ze precies wie Geert Wilders is en waarom al die mensen vandaag voor het politiebureau staan. “Wilders heeft gezegd dat hij minder Marokkanen wilt. Dat is discriminatie,” vertelt Sabrina wijs.

Gisteren keek ze samen met andere kinderen in haar klas naar het Jeugdjournaal. Mark Rutte vertelde toen dat “niemand zomaar wordt uitgezet”. Dat vond ze fijn om te horen, want stiekem was ze best een beetje bang dat zij of haar ouders terug moesten naar Marokko. En dat wil ze niet. “Ik heb een Nederlands paspoort, dus ik hoef niet weg. Toch?”

De moeder van Sabrina die inmiddels klaar is met haar aangifte, loopt naar haar dochter toe .”Kinderen durven niet meer naar school en vragen zich af of Danny, Danielle of Piet nog steeds hun vriendjes zijn. Dat vind ik zo erg,” roept de Marokkaanse moeder standvastig.

Oude vrouwtjes

Hoewel de meesten ter plaatse aangifte doen, komen er ook mensen langs om hun steun te betuigen. Zij deden al eerder aangifte. Sanae (26) vindt het mooi om te zien hoe Nederland eindelijk een tegengeluid brengt. Bang voor Wilders is ze namelijk niet, wel voor zijn aanhangers. “Fijn dat mensen eindelijk wakker worden,” zegt ze met een Limburgs accent.

Sanae, een geboren en getogen Limburgse, ziet al jaren met lede ogen aan hoe de uitspraken van Wilders de Nederlandse samenleving beïnvloeden. Om de ouderen en kinderen maakt ze zich het meeste zorgen: die snappen soms niet helemaal wat er aan de hand is.

“Ik hoor vaak van oude vrouwtjes dat ze vijandige uitspraken naar hun hoofd geslingerd krijgen op de markt. Erg vind ik dat,”zegt Sanae. “Dat Wilders mensen over één kam scheert, leidt tot verdeeldheid binnen de samenleving. Vandaag is het misschien minder, minder, minder maar wie weet is het morgen wel alles.”

Het optreden van Wilders tijdens de gemeenteraadsverkiezingen op 19 maart riep een storm van protest op. Een Facebook-pagina die mensen oproept om aangifte te doen, is inmiddels bijna honderdduizend keer geliked. Duizenden mensen deden afgifte, inclusief lokale colleges van B&W. Op en voor het politiebureau verloopt alles voorspoedig. De aangiftes worden ingevuld, mensen kletsen met elkaar en af en toe zwaait iemand met een Nederlandse vlag.

De 19-jarige Yousra hoopt dat Wilders een nieuw proces krijgt en berecht wordt voor zijn uitspraken. Of dat gaat gebeuren, weet ze niet. “Ik heb wel hoop. Nederlanders voelen zich weer verbonden. Dat is mooi om te zien, want dat is precies wat Wilders nooit gewild heeft,” lacht ze.

Aangifte in de moskee

Voorafgaand aan het middaggebed van de An-Nasr-moskee konden mensen ook massaal aangifte doen. De 19-jarige Kamal spoorde de afgelopen dagen dan ook zoveel mogelijk mensen aan om op te komen dagen. “Wat Wilders zei, is te vergelijken met wat Hitler zei over de Joden. Hilter vond dat er minder Joden moesten zijn. Als we Wilders niet stoppen, gaat het dezelfde kant op.”

Geheel uit het niets benadrukt Kamal dat hij geen strafblad heeft, in Nederland geboren is en nog nooit iets crimineels heeft gedaan. Wel erkent hij dat er Marokkaanse criminelen rondlopen, maar dat is volgens hem geen reden om minder Marokkanen in Nederland te willen.

“Een crimineel is gewoon een crimineel, wat voor afkomst dan ook,” zegt Kamal.

Geen Stijl

Na het middaggebed lopen de gemoederen plotseling hoog op wanneer journalisten van Geen Stijl mensen aan het interviewen zijn. Een groepje mannen valt de cameramannen aan en er vallen klappen. De aanwezige agenten grijpen direct in. Het loopt met een sisser af. Moskeegangers geven aan dat de journalisten vervelende vragen stelden en weigerden weg te gaan. Ook wordt geroepen dat de media altijd verhaaltjes verzinnen of pas hun kant willen horen wanneer het al te laat is.

Een Marokkaanse man van middelbare leeftijd ziet het aan en zucht. “Kijk, dit gebeurt er nu in ons land. Allemaal door Wilders. Het is verschrikkelijk.”

Hierna gaat hij naar huis, naar zijn vrouw, die net wat lekkers heeft klaargemaakt. Aangifte heeft hij namelijk al lang gedaan.

© de Moslimkrant.nl, alle rechten voorbehouden.