de Moslimkrant

Schijtziek in Theater Zuidplein

Foto : Titus Tiel Groenestege

Mouna Laroussi (1981) is choreografe, danstheatermaker en het creatieve brein achter de producties van Stichting Mouna Mix.

In haar interdisciplinaire voorstellingen met dans, theater en muziek belicht zij actuele maatschappelijke thema’s vanuit haar perspectief als Nederlandse en Marokkaanse maker.

Mouna is door een darmaandoening jarenlang letterlijk schijtziek geweest. Drie jaar leed zij aan de ernstige darmziekte colitis ulcerosa. In Schijtziek, een productie van Stichting Mouna Mix & Podium Mozaïek, vertelt Mouna over wat de ziekte met haar heeft gedaan.

Het verhaal van haar ziekte vormt de rode draad in een maatschappijkritische voorstelling over de multiculturele samenleving en dan in het bijzonder de verbinding enerzijds en het onbegrip anderzijds tussen Nederlanders en Marokkanen.

Mouna: Vaak worden maatschappelijke onderwerpen over de Marokkaanse cultuur en religie provocerend ingezet door Westerse theatermakers. Dit heeft als gevolg dat belangrijke doelgroepen juist niet naar deze voorstellingen gaan. Informeren en empathie zijn voor mij sleutelwoorden om tot meer verbinding in onze multiculturele samenleving te komen. De kunst is om op subtiele wijze het nieuwe publiek te prikkelen in plaats van te provoceren.

Laroussi stelt discriminatie aan de kaak, vooroordelen, tolerantie, (het gebrek aan) zelfkritiek van Marokkanen en Nederlanders. Marokkanen begrijpen Nederlanders niet en vice versa.

De voorstelling Schijtziek is vrijdag 9 maart te zien in Theater Zuidplein in Rotterdam. Voor meer informatie klik op de link https://www.theaterzuidplein.nl/productie/mouna-laroussi/

 

 

© de Moslimkrant.nl, alle rechten voorbehouden.