de Moslimkrant

Tien miljoen voor onderzoek Koran in Europa

Hoogleraar en onderzoeker Mercedes García-Arenal

De Spaanse hoogleraar en onderzoeker Mercedes García-Arenal krijgt van de Europese Unie 10 miljoen euro om onderzoek te doen naar de geschiedenis van de Koran in christelijke regio’s van Europa.

De beroemde historicus heeft jarenlang onderzoek gedaan naar de relatie tussen jodendom, islam en christendom. “Beter gezegd, relaties tussen joden, moslims en christenen.”

Het onderzoek met als titel “de Europese Koran” zal zes jaar in beslag nemen en zich richten op de verspreiding, interpretaties, vertalingen en het gebruik van het geopenbaarde boek van de moslims in Europa vanaf de middeleeuwen tot aan de Verlichting. Het doel is om te ontdekken in hoeverre deze tekst wordt overgebracht, als symbool van een buitenaards volk, in de intellectuele en culturele geschiedenis van de Europese landen.

“De indruk bij veel Europeanen is dat de islam pas in Europa na de Tweede Wereldoorlog haar intrede deed nadat de koloniale imperia werden ontmanteld en vooral met de [recente] immigratie. De realiteit is dat de betrokkenheid van Europeanen bij de islam oud en gevarieerd is. Academisch werk heeft al een lange geschiedenis in het documenteren van culturele en religieuze kruisbestuiving die “zeer vitale en intens actuele kwesties in het Europa van vandaag benadrukt”, aldus de hoogleraar.

Titelpagina van de uitgave van de Italiaanse koranvertaling van Giovanni Battista Castrodardo door Andrea Arrivabene (1547)

Ze weten we bijvoorbeeld dat de eerste Latijnse vertalingen van de Koran werden gemaakt rond de 12e eeuw, gebruikt door Franciscaanse en Dominicaanse monniken om in opstand te komen tegen de islam. “Ze probeerden de moslims te indoctrineren, te bekeren en hen ervan te overtuigen dat de Koran leugens of contradicties bevat”.

García-Arenal gaat samen met Roberto Tottoli van het Oriental University Institute of Naples in Italië, Jan Loop van de University of Kent uit het Verenigd Koninkrijk en John Tolan van de universiteit in het Franse Nantes aan het project werken. Het eerste wat ze zullen doen is het creëren van een database van alle manuscripten, vertalingen en relevante teksten van de Koran die in Europa zijn gevonden.

© de Moslimkrant.nl, alle rechten voorbehouden.