de Moslimkrant
windt er geen hoofddoekjes om

Top financiële sector moet gederadicaliseerd worden

In zijn inmiddels verfilmde boek De prooi uit 2009 had Jeroen Smit als ondertitel ‘Blinde trots breekt ABN AMRO.’

Ik moest vaak aan deze zin denken tijdens het debat in de Tweede Kamer met minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem toen hij tekst en uitleg moest geven over hoe en waarom de top van de financiële sector zo blind kon zijn voor de gevoelens uit de samenleving.

Op pagina 237 schrijft Jeroen Smit: “Goed luisteren is precies wat de meeste onder grote druk werkende bankiers en/of managers nauwelijks meer doen.” Niet naar elkaar, niet naar de klant, niet naar de politiek en al helemaal niet naar de samenleving.

Het zijn de dramatische verkiezingsuitslagen die de PvdA-top hebben gedwongen om Zalm en zijn leden terug te fluiten. Als dat niet zo was, dan had Zalm en zijn zeskoppige Raad van Bestuur gewoon een ton per lid erbij kunnen schrijven.

Dubai was en is een bijzaak.

De FNV ziet in de top van ABN de ultieme prooi en organiseert daarom een campagne dat op 20 april moet uitlopen in een mini-seminar op het Gustav Mahlerplein aan de Amsterdamse Zuidas, waar het ABN Amro-kantoor is gevestigd. Wat een lef!

Als de bestuurders van ING, Nationale Nederlanden en Aegon niet vrijwillig inbinden, dan wil de FNV nagaan of ze er via het tuchtrecht toe gedwongen kunnen worden. De FNV laat graag haar tanden zien. Of zij gaat doorbijten is nog maar de vraag.

Ik vroeg mij tijdens het hele debat af waar het is misgegaan met Zalm en zijn witte top. Het zijn geen schoolverlaters. Ze zijn niet werkloos en hoeven niet te solliciteren onder een ander naam. Ik geef toe: zij sluiten zich af voor de samenleving. Omdat zij het gevoel hebben dat deze hen niet begrijpt en dat lijkt wederzijds.

Daarom moest ik denken aan de radicale jongeren in de Haagse Schilderswijk. Ook zij hebben schijt aan de overheid met name, en de rest van de samenleving, omdat deze hen niet begrijpen. Radicale jongeren heulen met de IS-vlag en de top van de financiële sector doen handjeklap aan de Amsterdamse Zuidas om hun bonussen en blanco cheques op te strijken. Daar zit het kleine verschil.

Zalm zou er goed aan doen om samen met zijn witte boordenmannen alsnog die zes ton aan de voedselbanken te doneren. Zo niet, dan is maar een oplossing: een deradicaliseringsprogramma volgen.

© de Moslimkrant.nl, alle rechten voorbehouden.