de Moslimkrant

Twee kanten, twee kampen

Foto: Natascha van Weezel. Twitter..

In de serie Natascha’s beloofde land fietst journaliste Natascha van Weezel (32 en van joodse afkomst) door Israël en de Westbank. Ze spreekt er generatiegenoten die hun lot in eigen hand nemen, zelfs al gaat dat recht tegen de stroom in.

In de eerste aflevering beklimt ze de berg Massada waar zich lang geleden een drama voltrok dat nog altijd symbool staat voor onverzettelijkheid. Oren Rosenfeld, een voormalig lid van een militair elite-team, legt uit waarom en hoe de Israëlische mentaliteit in elkaar zit.

In Ramallah, de hipste stad op de Westbank ontmoet ze Reem en Marineh, twee twintigers in de modescene. Politiek bewust verwerken ze hun boodschap tegen de bezetting in hun ontwerpen. Het weerhoudt het duo er niet van Natascha op sleeptouw te nemen, het Palestijnse nachtleven in.

In Tel Aviv leven veel jongeren in een soort vacuüm, niet erg bewust van wat zich buiten hun bubble van strand, uitgaansgelegenheden en fraaie winkelstraten afspeelt. De Israëlische Amit Shimoni, een internationaal gevierde kunstenaar biedt tegenwicht met een knipoog.

De Nederlands-Joodse journaliste Natascha van Weezel (Amsterdam, 1986) studeerde in 2012 af aan de Nederlandse Film- en Televisie Academie. Ze regisseerde de documentaire Elke dag 4 mei en schreef drie boeken: Magere jaren, De derde generatie en Thuis bij de vijand. Daarnaast publiceert ze columns en artikelen voor onder meer Trouw, De Groene Amsterdammer, Vrij Nederland, Het Parool en Knack. Van Weezel profileert zich als voorvechter van de dialoog tussen joden en moslims .

De eerste uitzending van Natascha’s beloofde land is op donderdag 29 november om 21.20 uur op NPO 3, geproduceerde door Kleine Storm in coproductie met VPRO. Meer informatie is te vinden op: vpro.nl/beloofdeland

© de Moslimkrant.nl, alle rechten voorbehouden.