de Moslimkrant
windt er geen hoofddoekjes om

Tweederangsburgers aan de onderhandelingstafel, graag

Dat het Westen geen moer geeft om democratie in het Midden Oosten weten wij, die de film Lawrence of Arabia hebben gezien.

Alsof vantevoren was besloten, won de Egyptische president Abdel Fattah al-Sisi deze week de verkiezingen met 97% van de stemmen.

Het Witte Huis was net als de Europese Unie muisstil inclusief de rechtse columnisten en het kabinet van de Lage Landen.

De stilte van de leiders van de ‘vrije wereld’ laat de populariteit van de Turkse president Erdogan in de moslimlanden groeien. De Sultan wordt door veel moslims gezien als de held die het lef heeft om een middelvinger te steken naar de hypocriete leiders in de ‘vrije wereld’.

Politiek theater
In de ‘vrije wereld’ denkt en gelooft het volk dat zij voor het zeggen heeft door middel van vrije democratische verkiezingen. Dit in tegenstelling tot de moslimwereld waar het volk bij voorbaat weet dat verkiezingen niks anders zijn dan een politiek theater met in de hoofdrol de regisseur, niet de acteurs, die bepaalt wie welke rol mag spelen. Welke wereld is in dit geval nu achterlijk?

De Rotterdammers hebben op 21 maart gesproken. Uit de verkiezingsbus kwamen drie winnaars: DENK uit het niks met 4 zetels, GroenLinks met 5 zetels en VVD tevens 5 zetels. Samen goed voor 14 zetels. GroenLinks, D66 en PvdA hebben samen 15 zetels, waarvan laatstgenoemde partij drie verkiezingen achter elkaar de grote verliezers zijn.

Deze week werd bekend dat Fortuyns nazaten van Leefbaar Rotterdam, nu de grootst partij in de stad, niet het voortouw mogen nemen om een coalitie te vormen in Rotterdam. Leefbaar mag bij de progressieve drie – GroenLinks, D66 en de verliezers van de PvdA – aan de onderhandelingstafel schuiven.

Dat democratie en politiek niet altijd samen gaan, wordt weer bevestigd in Rotterdam. In een democratie wordt naar het volk geluisterd en zouden winnaars DENK, GroenLinks en de VVD de onderhandelingen moeten voeren. Helaas houden politici niet van democratie, maar van politiek. Dat heet het politieke spel.

Tweederangs Nederlanders
De huis-socioloog en ex-lijsttrekker van de PvdA in Rotterdam Peter van Heemst schreef in een opiniestuk in NRC: “Zoals Leefbaar Rotterdam geen voorkeur heeft voor een coalitie met DENK, zo mogen de progressieve drie aangeven dat ze geen voorkeur hebben voor een coalitie met Leefbaar.”

Van Heemst bedrijft politiek uit de vorige eeuw en gebruikt DENK als excuus om Leefbaar Rotterdam uit te sluiten. Bewust vermeldt hij dat ook de PvdA geen voorkeur heeft om met DENK een coalitie te vormen.

Meent Van Heemst wat hij schrijft, dan moet hij erkennen dat niet de PvdA maar DENK achter de onderhandelingstafel moet zitten. Zo niet, dan is de democratische stem van de Turkse en Marokkaanse Rotterdammers niets anders dan de stem van tweederangs Nederlanders.

Laat dat nu net de reden zijn waarom DENK uit het niks op 4 zetels in de raad is gekomen. DENK-stemmers hebben er genoeg van om als tweederangs Nederlanders behandeld te worden.

 

 

 

© de Moslimkrant.nl, alle rechten voorbehouden.