de Moslimkrant
windt er geen hoofddoekjes om

Valentijn is niets voor mij

Valentijnsdag is voor mij een dag als alle anderen. In tegenstelling tot het Sinterklaasfeest op 5 december wat, ondanks dat ik het niet vier, niet uit mijn geheugen te wissen is, onthoud ik nooit dat Valentijnsdag op 14 februari is. Toen ik anderen vertelde dat ik een column moest schrijven over Valentijn, was de reactie: ‘’Valentijn is commerciële onzin’’. Dat is natuurlijk waar, maar geen reden waarom ik niets met Valentijn heb. Zeg nu eerlijk: commercie is toch een deel van ons bestaan? De reclame-industrie verdient miljarden aan het verleiden van (on)wetende burgers. Een feest de afgrond in duwen, omdat het commercieel zou zijn, vind ik een drogreden.

Secret lover
Ik heb an sich geen enkel probleem met Valentijn, maar ik doe er gewoon helemaal niets aan. Jaren geleden nog wel: op de middelbare school werd Valentijnsdag gevierd. Je kon roosjes, kaartjes en snoepjes kopen die op Valentijnsdag in de klas werden afgeleverd. Wij deden mee, omdat het een stom gezicht was als iedereen iets kreeg en jij met lege handen achterbleef. Mijn vriendinnen en ik stuurden elkaar elk jaar een roos, kaart of snoepjes. Het voelde niet goed, want kinderen die gepest werden, ontvingen niets. Of juist wel van de grootste pestkoppen die dan nieuwsgierig vroegen wie hun secret lover was. Een feest moet een feest zijn, zodat iedereen kan meegenieten. Als een feest sommigen uitsluit, hoeft het voor mij niet.

Ik hoop dat ooit geliefden elkaar elke dag genegenheid tonen, voor hun liefde uitkomen en dat mensen niet gedwongen worden om op één dag hun geliefde extra in het zonnetje te zetten. Zonder te veel poespas, maar met pure genegenheid voor elkaar.

Mijn Valentijn

Ik heb overigens wel een Valentijn, een hele bijzondere zelfs. Mijn Valentijn is Allah. Hij is het die dag en nacht voor mij klaarstaat. Hij is mijn Geliefde, mijn Beschermer en Voorziener. Met Allah aan mijn zijde heb ik geen andere Valentijn nodig. Over cadeautjes hoef ik me bij Hem geen zorgen te maken, elke dag weer overstelpt Hij mij met zegeningen die voor het oprapen liggen. Op een dag als ik voor Hem sta, hoop ik met mijn goede daden Zijn tevredenheid te krijgen. Dit is pas De Ware Liefde.

© de Moslimkrant.nl, alle rechten voorbehouden.