de Moslimkrant

Vasten in de winter

De meeste Nederlanders kennen het vasten (Souwm of Siyaam) van moslims alleen tijdens de Ramadan, de negende maand van de Islamitische maankalender.

Moslims die om diverse redenen niet tijdens de maand Ramadan kunnen vasten, halen de niet-gevaste dagen veelal in de winterperiode in. Het gaat onder andere om zwangere en zogende vrouwen, reizigers en militairen in oorlogstijd.

Volgens de islamitische regels mogen menstruerende vrouwen niet vasten en ook niet het gebed verrichten. Zij moeten de periode dat ze ongesteld waren na de vastenperiode inhalen dat geldt niet voor het gebed. Velen van hen vasten in de winterperiode zoals nu, in december en januari. De dagen zijn nu korter en de avonden worden langer. Dat is toegestaan aangezien de Koran, noch de Profeet een bepaalde periode heeft aangewezen waarin de niet-gevaste dagen ingehaald moeten worden.

Daarnaast vasten sommige moslims -net als de Profeet- elke maandag en donderdag, al is dat niet verplicht. Moslims doen dat uit dankbaarheid en voor de zegeningen van God.

Vasten is één van de vijf zuilen van de Islam, naast geloofsbelijdenis, rituele gebeden, geven van aalmoezen en de pelgrimstocht verrichten naar Mekka. De maand Ramadan is bovendien belangrijk voor moslims, omdat de eerste vers uit de heilige Koran in die maand geopenbaard is.

Overigens verschuift de vastenperiode elk jaar elf of twaalf dagen naar voren, omdat de Islamistische kalender, gebaseerd op de cyclus van de maan, korter is dan de Westerse kalender die op het zonnejaar is gebaseerd. Hierdoor kan de vastenperiode kort zijn in de wintermaanden en extreem lang zijn in de zomerperiode.

Moslims die deze maand vasten kunnen tot ongeveer 06:30 uur in de ochtend eten en mogen rond 16:30 uur het vasten weer verbreken

© de Moslimkrant.nl, alle rechten voorbehouden.