de Moslimkrant
windt er geen hoofddoekjes om

Vasten voor fun of uit solidariteit

Steeds meer niet moslims doen om verschillende redenen mee aan het vasten tijdens de heilige Ramadanmaand.

In mijn omgeving zijn het vooral autochtone Nederlandse vrouwen en jongeren die vasten. Niet vanwege hun geloof, maar vaak om te voelen hoe het is om te vasten. Anderen doen mee uit solidariteit met hun moslimvrienden, -vriendinnen of collega’s.

Niet dat ik hier de niet-moslims oproep om mee te doen aan het vasten, maar ik ben er zeker niet tegen dat mensen (met of zonder geloof) vrijwillig meedoen, hetzij vanwege het Ramadangevoel, hetzij om andere redenen.

Tijdens de heilige maand organiseren veel moslims en hun organisaties iftar-avonden; bijeenkomsten waar men met elkaar in debat gaat en aansluitend samen eet. We kunnen in alle redelijkheid zeggen dat de iftar-avonden en de vastenperiode aardig ingeburgerd raken in de Nederlandse samenleving. Niet alleen dankzij moslims en hun organisaties, ook acceptatie van de rest van de Nederlandse bevolking helpt mee, inclusief Zijne Majesteit die dit jaar voor het eerst publiekelijk een iftar heeft bijgewoond.

Ik zou het ontzettend waarderen als moslims en hun organisaties nu een stap verder gaan. Naast de iftars zou het goed zijn om op de tweede dag van Aid al-Fitr/Suikerfeest de Nationale Aid al-Fitr te organiseren zodat de niet moslims die mee vasten naast het Ramadangevoel ook van Aid al-Fitr/Suikerfeestgevoel kunnen ervaren.

Het is een eerste stap om samen Aid al-Fitr als erkende feestdag vorm te geven. Met dank aan hen die mee vasten, niet vanuit religie maar voor fun of uit solidariteit.

© de Moslimkrant.nl, alle rechten voorbehouden.