de Moslimkrant
windt er geen hoofddoekjes om

VNG: is tegen kabinet-regeling bed, bad en brood

Het kabinet is eruit. Uitgeprocedeerde asielzoekers mogen alleen nog worden opgevangen in de vijf grootste gemeenten en in Ter Apel als laatste tussenstop voor terugkeer naar het land van herkomst.

De discussie over bed, bad en brood maakt duidelijk dat de Haagse politiek hier ver verwijderd is van de praktijk in onze gemeenten.

Vluchtelingenorganisaties en gemeenten vinden het voorstel zo niet werkbaar. Terugkeer kan beter en effectiever worden bevorderd. Bovendien biedt het geen oplossing voor uitgeprocedeerden die terug moeten, maar dat niet kunnen of om andere redenen nog niet hebben gedaan. Diverse wethouders hebben dan ook aangegeven door te gaan met de opvang.

Zij hebben niet de illusie dat uitgeprocedeerden de trein zullen pakken naar een van de steden waar, voor korte tijd, wel opvang geboden mag worden. Uiteindelijk belanden velen daarvan weer op straat.

In gemeenten gaat het niet over de vraag of uitgeprocedeerden terug moeten. Dat is helder. Het gaat erover hoe je dat voor elkaar krijgt en wat je kunt of moet doen zolang ze hier nog zijn.

Het kabinet wil korte extra opvang gericht op terugkeer en daarna is het afgelopen. Geen bed, geen bad en geen brood. Illegalen zoeken het maar uit en gemeenten die mensen niet ’s nachts op straat laten overnachten worden bedreigd met een boete.

Maar het kabinet kan er nu wel uit zijn, de problemen blijven gewoon bestaan. Gemeenten willen dat mensen niet onder een brug hoeven slapen. Zij willen de mogelijkheid behouden om een basale opvang voor uitgeprocedeerden te bieden.

Ook als hij of zij niet in Nederland mag blijven.

Dat schrijft Jos Wienen -in de Volksrant- voorzitter van de commissie asiel van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten, Den Haag

Lees hier de complete brief van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten. http://www.vng.nl/files/vng/brieven/2015/20150428_brief-parlement_opvang-uitgeprocedeerde-asielzoekers-bed-bad-brood.pdf

© de Moslimkrant.nl, alle rechten voorbehouden.