de Moslimkrant
windt er geen hoofddoekjes om

Vrouwengezeur

Paradoxale gelijkheden
Dit waren de woorden van de oprichtster van het Vrouwenmuseum in Dubai. Ik wilde haar omhelsen. Ik was met enig tegensputteren naar het museum toegegaan, omdat de krant er een stukje over wilde. Maar deze vrouw maakte het helemaal goed. Vrouwengezeur vind ik het. De rechten van de vrouw, waar we vooral heel veel over moeten praten. Terwijl we ons verliezen in de paradoxale gelijkheden van man en vrouw, kunnen we een baan kunnen vinden die bij ons past, een brand kunnen blussen als dat nodig is, of een was draaien, voor mijn part.

Natuurlijke rol
Misschien is dit niet overal het geval en niet overal mogelijk, maar in de VAE gaan vrouwen aan de slag. Ze staan aan de top, bewaken de orde, rijden in snelle auto’s, baren kinderen of vervullen diplomatieke functies. Er blijft weinig tijd over gelijke rechten te praten en dat is ook niet echt nodig. Waar wel over wordt gepraat, is vrouwenbescherming. Deze week nog werd het belang van zwangerschapsverlof aangehaald. Omdat vrouwen zo hard bezig zijn, blijft er weinig tijd over om voor de baby te zorgen en dit klopt niet. Het is de natuurlijke rol van de vrouw om zorg te dragen voor het kroos.

Lichamelijk minder sterk
In hetzelfde debat werd gesteld dat vrouwen beschermd moeten worden tegen huiselijk geweld, omdat vrouwen deze bescherming nodig hebben. Vrouwen zijn namelijk lichamelijk minder sterk dan mannen.

Zo is dat. Mannen en vrouwen zijn niet gelijk. We verschillen in onze kwaliteiten, in onze verlangens, in onze zwakheden en daarom in de rechten die wij nodig hebben. Een samenleving waarin zowel man als vrouw wordt gewaardeerd voor wat hij of zij werkelijk te bieden heeft, daar woon ik graag.

© de Moslimkrant.nl, alle rechten voorbehouden.