de Moslimkrant
windt er geen hoofddoekjes om

Welkom Umberto Tan, exit Pauw & Witteman

Mijn zomer kan niet meer stuk! Pauw & Witteman komen na de zomer niet meer terug! Eindelijk raken we verlost van de negatieve sfeer in het programma dankzij presentator Jeroen Pauw, die iedere gelegenheid aangreep om zijn gasten onfatsoenlijk en minachtend te behandelen. Vooral vrouwen en migranten moesten het ontgelden. Onder het mom van kritisch zijn, werden met name gasten met een moslimachtergrond aan een verhoor onderworpen. Jeroen Pauw kon nauwelijks zijn vooringenomenheid verbergen. Bij een praatprogramma zouden gasten zich op hun gemak moeten voelen om hun verhaal te doen. Goed luisteren en interesse tonen, zijn daarbij erg van belang. Helaas bezit Pauw die eigenschappen niet.

Niet de gast stond centraal, maar de mening van de presentator. Ik heb vaak met lede ogen moeten zien hoe moslims zich moesten verdedigen tegen de vooringenomenheid van Jeroen Pauw. Zelden was er in het programma ruimte voor positieve ontwikkeling binnen de moslimgemeenschap. Integendeel, gasten met extreme opvattingen binnen de islam werden maar al te graag uitgenodigd, zodat er maar weer bewezen kon worden hoe achterlijk de islam is.

U begrijpt waarom ik niet treur om de verdwijning van het programma. Gelukkig hebben we sinds kort een prima alternatief: Het Late Night programma van Umberto Tan op RTL 4. In een korte tijd is het programma uitgegroeid tot een van de beste praatprogramma’s op de Nederlandse televisie. Dat is zonder meer de verdienste van Umberto Tan, die in alle opzichte een tegenpool is van Jeroen Pauw. Hij toont respect voor zijn gasten en zijn positieve houding straalt op het programma uit. In tegenstelling tot Pauw & Witteman nodigt Umberto Tan vaker allochtone gasten uit die positief in de samenleving staan.

Hij durft op een gepaste manier ook kritisch te zijn. Zie het interview met Badr Hari. Mede door dat kritische interview kon Badr Hari laten zien dat hij meer is dan dat ‘monster’ die de media van hem maakte. Hari liet zien dat, ondanks alle tegenslagen in zijn leven, hij voor velen een voorbeeld is. Een aangrijpend interview zonder enig vooringenomenheid van de presentator. Hulde aan Umberto Tan. Bij Pauw & Witteman zou Badr Hari zijn neergezet als de zoveelste mislukte Marokkaan die niet wil deugen.

Welkom Umberto Tan! Exit Pauw & Witteman, met genoegen.

© de Moslimkrant.nl, alle rechten voorbehouden.